Avgifter inom stöd och omsorg

Kramfors kommun tar ut en avgift för vissa stöd- och omsorgsinsatser utifrån socialtjänstlagen. Avgiften beräknas utifrån din inkomst, boendekostnad och boendesituation. Nedanstående avgifter gäller för 2024.

Avgifterna regleras i socialtjänstlagen och baseras på prisbasbeloppet som fastställs av regeringen och justeras varje år.

Avgifter 2024

Avgifter som ingår i maxtaxa

Hemtjänst

Högst 2 575 kronor/månad

Omsorg i hemmet

365 kronor/timme



Dagverksamhet

86 kronor/dygn



Boende


Omsorgsavgift i vård- och omsorgsboende och omsorg i bostad med särskild service enligt SoL

Högst 2 575 kronor/månad

Korttidsboende, avlastning och växelvård enligt SoL

86 kronor/dygn



Hälso- och sjukvård


Besöksavgift vid enstaka planerade eller oplanerade hembesök

330 kronor/besök

Max 511 kronor/ månad

Sjukvård i hemmet, insatser över tid i hemmet

511 kronor/månad



Trygghetslarm‌

261 kronor/månad



Avgifter som inte ingår i maxtaxa

Måltider


Måltidsabonnemang i särskilda boendeformer

4253 kronor/månad

Måltidsavgift vid korttidsboende

141 kronor/dag

Måltider vid kortidsvistelse enligt LSS under 18 år

100 kronor/dag

Måltider i dagverksamhet

56 kronor/dag



Abonnemang av måltidslådor


En portion per dag

1 901 kronor/månad

En portion varannan dag

950 kronor/månad

Lunch och middag

3213 kronor/månad

 


Avgift för boende

Varierar utifrån storlek och standard



Servicetjänster

360 kronor/ per timme

Hjälpmedel


Engångsavgift

119 kronor

Hyresavgift

76 kronor/månad

Engångsavgift

En engångsavgift per hjälpmedel tas ut för vissa hjälpmedel, exempelvis toalettförhöjningar, duschpallar, enklare sittdynor och förhöjningsklotsar.

Hyresavgift

För vissa hjälpmedel tas en hyresavgift ut, exempelvis för rollatorer, rullstolar och TENS-apparater. Avgiften är densamma oavsett hur många hjälpmedel som tas ut. Summan omfattar hjälpmedlet, viss förbrukning, underhåll, reservdelar, service, specialanpassning och byte samt tillbehör.

Här kan du läsa mer om hjälpmedel och den nya avgiften.

Mer information

För att vi ska debitera dig rätt avgift är det viktigt att du uppger dina inkomster. Väljer du att inte lämna in din inkomstförfrågan kommer du att debiteras enligt taxa. Som mest får du betala 2 575 kronor i månaden för stöd och omsorg. I vår e-tjänst kan du skicka in dina inkomstuppgifter och boendekostnader för att vi ska kunna fastställa din avgift för hemtjänst, korttidsplats, särskilt boende, hemsjukvård och rehab.

För att beräkna ditt avgiftsutrymme behöver kommunen veta hur dina ekonomiska förutsättningar ser ut. Din avgift beror på omfattningen av de insatser som beviljats, inkomster, boendesituation och boendekostnad.

Avgiften för de beviljade insatserna får inte blir så hög att det inte finns pengar kvar för grundläggande basbehov. Den enskilde får behålla en viss del av sina inkomster och detta kallas förbehållsbelopp.

Förbehållsbelopp

Förbehållsbeloppet är det belopp som du har rätt att ha kvar av egna pengar innan kommunen tar ut sin avgift.

Förbehållsbeloppet består av boendekostnad samt ett minimibelopp som dras bort från den sammanlagda inkomsten efter skatt. Det som återstår kallas avgiftsutrymme.

Boendekostnad + minimibelopp = Förbehållsbelopp

Avgiftsutrymme

Avgiftsutrymmet avgör vilken avgift den enskilde ska betala för den vård och omsorg den är beviljad. Den enskilde betalar upp till sitt avgiftsutrymme, finns inget avgiftsutrymme tas ingen omsorgsavgift ut.

Nettoinkomst - förbehållsbelopp = Avgiftsutrymme

Kommunen tillämpar maxtaxa. I korthet innebär det att du inte kan betala mer än den för dina insatser. För år 2024 är maxtaxan 2 575 kronor per månad.

Minimibelopp är ett lagstadgat belopp som är utformat för att täcka normala levnadsomkostnader för livsmedel, kläder, skor, hygien, tidningar, telefon, hushållsel, hemförsäkring, läkarvård, medicin med mera.

Ansökan om höjning av minimibelopp

Om du har extra dyra kostnader för till exempel god man, underhållskostnad för minderårigt barn eller medicinska skäl kan du ansöka om att ditt minimibelopp ska höjas.

Ansökan om höjning av minimibelopp - blankett Pdf, 248 kB.

 

Ensamstående under 61

7768 kronor

Ensamstående över 61

7062 kronor



Sammanboende under 61

6338 kronor

Sammanboende över 61

5762 kronor

Senaste dag att betala fakturan är den sista vardagen i varje månad. Målsättningen är att du ska få din faktura senast 10 dagar innan sista betalningsdag. Gör en autogiroanmälan via vår e-tjänst. Du kan betala din faktura med e-faktura eller autogiro och även få fakturan direkt i Kivra. Här kan du läsa mer om hur du registrerar dig.

Har du frågor?

Har du frågor gällande avgiften eller behöver ändra någon uppgift kontaktar du avgiftshandläggare via kundtjänsten, se Kontakt.

Uppdaterad:

Innehåll på sidan