De fyra personerna sitter på rad vid ett bord. Kvinnorna från Socialstyrelsen har privata kläder, Vivianne och Ahmed är arbetsklädda.

En riktigt trevlig dag i Ullånger fick Carin Bergström och Annica Johansson. De var glada över möjligheten att samtala med språkutbildaren Vivianne Perbo och Ahmed Alibrahim, som är en av kursdeltagarna.

22 mars 2024

Socialstyrelsen imponerad av Kramfors äldreomsorg – språkstöd i framkant

Sedan en tid tillbaka finns en medveten och ambitiös satsning på språkstöd till de av våra medarbetare inom äldreomsorgen som behöver det. Utbildningen bygger på Socialstyrelsens material. När två av deras utredare besökte Sundbrolund och Höga Kusten hemtjänst i torsdags blev de imponerade.

– Vi har oftast kontakt med storstadskommuner, och kan bara konstatera att det ni gör här i Kramfors är riktigt bra. Det är så roligt att se att vårt material håller måttet och att det också finns kreativitet till att anpassa det efter den egna verkligheten, säger Annica Johansson och Carin Bergström.

Språkstöd en del i ett större koncept

Det som Annica och Carin fick se under dagen handlade i ärlighetens namn inte enbart om språkundervisning utan ett helt koncept. Inom ramen för projektet ”Kompetensförsörjning inom äldreomsorgen på landsbygden” har man förutom att erbjuda vårdsvenska även jobbat med boende och kommunikationer.

Det har funnits möjlighet att ta körkort för att underlätta pendling, och projektet har även en övernattningslägenhet som kan användas när det är kort om tid mellan arbetspassen. I samverkan med Vård- och omsorgscollege har dessutom språkombud och ambassadörer utbildats bland medarbetarna.

– När det handlar om den språkutbildning vi gett med Socialstyrelsens material som bas, kan jag bara konstatera att det känns väldigt bra. På så sätt kvalitetssäkrar vi verksamheten, säger Inga-Lena Arkeflod, chef för äldreomsorgen i Kramfors kommun.

De tre cheferna sitter bredvid varandra vid ett bord.

Inga-Lena Arkeflod, verksamhetschef för äldreomsorgen, Madelen Eriksson, enhetschef Höga Kusten hemtjänst, Therese Olofsson, enhetschef särskilt boende Sundbrolund.

De tre personerna på bilden sitter bredvid varandra vid ett bord.

Jonas Thelin, enhetschef särskilt boende Sundbrolund, Makele Kulufu Gailay, medarbetare och kursdeltagare, Jessica Tjernberg, medarbetare inom hemtjänsten, språkombud och dokumentationsombud.

Språkutbildning även utanför ursprungsprojektet

Vivianne Perbo, som har mångårig erfarenhet av att arbeta inom omsorgen och som dessutom har en bakgrund i skolvärlden, har ansvarat för undervisningen. Konceptet har nu spritt sig från Ullånger till centrala Kramfors där behövande medarbetare får fylla på kunskapsbanken.

– Jag har till stora delar använt mig av Socialstyrelsens material, som är riktigt bra, säger Vivianne.

Ett faktum som gläder Annica Johansson och Carin Bergström.

– Vi är väldigt tacksamma för möjligheten att besöka verksamheterna här. Att få träffa chefer och medarbetare, samtala med de som använt vårt material och även höra hur det fungerar med språkombud. Det har varit en bra dag och vi håller gärna kontakten!

Gruppbild på alla som var med på träffen. De sitter runt ett bord.
Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Inga-Lena Arkeflod
Verksamhetschef äldreomsorg
0612-801 77
ingalena.arkeflod@kramfors.se