Hedersstipendiet

Hedersstipendiet instiftades 1985 och har delats ut varje år sedan dess. Stipendiet består av ett diplom, lunch, blommor och en hedersgåva på 5.000 kr.

En organisation/förening som är registrerad hos Kramfors kommun och som är verksam på ideell basis i kommunen kan tilldelas stipendiet. En enskild person kan också tilldelas stipendiet, men personen måste vara folkbokförd i kommunen.

Kommunstyrelsens ordförande utser hedersstipendiaten.

Nominering av stipendiet sker under hösten och alla har möjlighet att nominera.

2022 Jeltsje Hiemstra

Jeltsje Hiemstra har på ett förtjänstfullt sätt och med stort engagemang samt många timmars ideellt arbete gjort en värdefull kulturell insats för att främja och tillgängliggöra en mötesplats för konst, kultur och fritid i hjärtat av Höga Kusten, Kramfors kommun.

2021 Malte Norberg

Malte Norberg har på ett förtjänstfullt sätt med stort engagemang samt många timmars ideellt arbete drivit och varit initiativtagare till många projekt på Svanö i syfte att skapa gemenskap och ett varierat kultur- och fritidsliv.

2020 Bollsta intresseförening

Bollsta intresseförening har på ett förtjänstfullt sätt med stort engagemang samt många timmars ideellt arbete gjort en värdefull kulturell insats för att främja och tillgängliggöra ett levade och sjudande kulturliv i Kramfors kommun.

Marja-Leena Paananen och Malin Svanholm


2019 Marja-Leena Paananen

Marja-Leena Paananen har under mer än 20 år varit ordförande och arbetat ideellt för Kramfors finska förening. Hon har på ett förtjänstfullt sätt, med stort engagemang samt många timmars ideellt arbete gjort en värdefull kulturell insats under många år som ordförande för föreningen.

2018 Höga Kusten Teaterförening
Höga Kusten Teaterförening har på ett förtjänstfullt sätt med stort engagemang samt många timmars ideellt arbete gjort en värdefull kulturell insats för att främja och tillgängliggöra ett levade och sjudande kulturliv i Kramfors kommun.

2017 Jörgen Sundeqvist
Jörgen Sundeqvist har genom sitt långa engagemang inom musiklivet både som utövare och som domare satt Ådalen på dragspelskartan både i Sverige och utomlands. Han är dragspelskungen och med hela världen som sitt arbetsfält. Jörgen är idag en världsartist som uppträder både solo och med olika orkesterkombinationer. Han undervisar på konservatoriet i Prag och har även många internationella juryuppdrag. Han undervisar även på Kramfors kulturskola och är spelledare i Kramfors Dragspelsklubb. Ett samarbete med Gudmundrå hembygdsgård har resulterat i ett dragspelsarkiv som han tagit initiativ till.

2016 Fredrik Högberg och Riverside Cruisers
Fredrik Högberg är tonsättare och musiker, komponerar modern klassisk musik, men spelar också i rockbandet Nylands Järn. Hans musik spelas över hela världen. I sitt hem i Nyland, Tingshuset, bedriver han skiv-, skriv- och konsert-produktion. Hedersstipendiet tilldelas honom för hans tongivande och engagerade kraft i Kramfors musikliv. Fredrik är bland annat upphovsman till musikgalan Kramfors Music Awards som genomförs i maj varje år.

Föreningen Riverside Cruisers arbetar ideellt under hela året med att arrangera cruisinghelgen i Kramfors i augusti. 2016 firade föreningen att man arrangerat bilträffar i 15 år. Cruisingen är ett mycket populärt evenemang bland kommunens invånare. Det är en av Kramfors kommuns mest välbesökta arrangemang och intresserade kommer från stora delar av Sverige.

2015 Mattias Lilja och föreningen Styrnäs Framtid
Mattias Lilja har under många år spelat musik i flera olika band och de senaste åren har han lagt ned mycket tid och arbete med att driva och anordna hårdrocksfestivaler. Överskottet av intäkterna har vid varje festival gått till behjärtansvärda ändamål. 

Styrnäs Framtid har under många års tid arrangerat trivselkvällar i Konvaljparken vid Dämstasjön i Styrnäs. De har med begränsade medel och ett stort antal ideellt arbetande personer lyckats med att varje sommar genomföra mycket välordnade arrangemang med bra och duktiga artister.

2014 Doris Wallin och Gunnel Mattsson                      
Hedersstipendium tilldelas Doris Wallin och Gunnel Mattsson för deras arbete med Hamnmagasinet i Nyland och i föreningen Hamnmagasinets Vänner. Doris Wallin och Gunnel Mattsson har tillsammans varit drivande för att Hamnmagasinet har kunnat rustas upp.

Hamnmagasinets Vänner är idag också en hembygdsförening. Genom många timmars ideellt arbete och engagemang har de gjort en stor kulturell insats för att bevara, vårda och driva vårt kulturarv vidare till kommande generationer.

2013 Ingemar Edholm
Ingemar fick stipendiet för att han startade jazzfestivalen i Nordingrå 1995.
Hans engagemang och idealitet har lagt grunden till att jazzfestivalen blivit en bestående tradition i Nordingrå och är en värdefull insats för att sprida och tillgängliggöra jazzmusiken inom  kommunens rika musikliv.

2012 Ovanmons samhällsförening
Västansjö Revyn har med stort intresse och engagemang skapat sina egna revyer i över 10 års tid med ideella krafter och många timmars hårt arbete. De har själva producerat nytt material och format vissa karaktärer som har återkommit i olika revyer och som blivit mycket uppskattade av publiken.

2011 Sandslåpojkarna
De fick stipendiet för deras ideella arbete med Flottningsmuseet på Sandslån.
 
2010 Barbro Lundquist

För hennes engagemang att värna om ett rikt, intressant och spännande musikliv i  Kramfors och för att hon har arbetat för att Babelsberg ska vara en viktig kulturscen i Kramfors.
 
2009 Ann Renström

Hon har värnat om vårt kulturarv och våra kulturmiljöer bland annat genom ett stort engagemang i hembygdsrörelsen.
 
2008 Gun Bengtsson och Inga-Britt Sparring

För deras arbete i respektive kulturföreningar för att sprida och skapa ett levande kulturliv.
 
2007 Jan och Svea Larsson

De har under många år verkat med stort intresse och engagemang för Bollstabruk och dess kulturliv.
 
2006 Börje Eriksson

För sitt stora engagemang i hembygdsrörelsen och sin insats att bevara, vårda och berätta om vårt kulturarv till barn, unga och vuxna.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Ninni Mellander
Tel: 0612-80252
ninni.mellander@kramfors.se