10 februari 2017

Gösta charmar alla på boendet Gläntan i Kramfors

Sedan en tid tillbaka har boendet Gläntan i Kramfors en alldeles särskilt omtyckt gäst. Den fem månader gamla valpen Gösta gör succé med sin närvaro. Han både livar upp och lugnar samt ger upphov till samtalsämnen och kontakt.

Gösta ägs av undersköterskan Emma Majlöv. Hon har arbetat länge inom äldrevården i kommunen och har sedan två år sin arbetsplats på Gläntan. Egentligen var det inte alls meningen att hon skulle ta med sin hund på jobbet.

- Vi hade tänkt köpa en ny valp till sommaren, men av olika anledningar blev det tidigare. Att lämna en så liten hund ensam hemma är omöjligt, så en dag tog jag med honom.

Bara positiva reaktioner
Det blev succé! Ingen av arbetskamraterna har någon allergi, inte de boende heller. Alla mottog det lilla charmtrollet med öppna armar. De boende, som i många fall har någon form av demenssjukdom, reagerade med skratt och glada tillrop.

- Mina närmsta chefer hade inte heller något emot Gösta och när Inga-Lena Arkeflod, som är verksamhetschef inom stöd, vård och omsorg, gjorde tummen upp på Facebook kände jag att det var OK att han hänger med, berättar Emma.

Anpassningsbar vovve
Gösta, som är en blandning mellan mops och fransk bulldog, är både nyfiken, lekfull, busig… men blir också ganska ofta trött. Som valp behöver han mycket sömn och när frukosten på Gläntan är överstökad tar även han sig gärna en lur.
- Gösta anpassar sig perfekt till det tempo som råder här.

Vilken inverkan har Gösta?
Enligt Emma Majlöv gör hennes husdjur underverk på Gläntans boende. De skrattar och pratar som aldrig förr. Personer som tidigare gärna höll sig inne på sitt rum lockas nu ut till resten av sällskapet. Gösta ses ofta sitta i knä hos de gamla, Emma nämner bland annat en blind person som njuter av att känna hans mjuka päls och värme.

- Vi ser också att de som tidigare inte pratat så mycket på grund av sin demens nu börjar hitta tillbaka i minnet. De minns Gösta och frågar efter honom. Många har ju haft egna djur, så samtalsämnena blir helt plötsligt många fler.

Åker hem vid arbetsdagens slut
När Emma Majlövs arbetsdag är över åker Gösta hem med henne till deras hem i Sprängsviken. Där får han vila och leka med sina hundkompisar i familjen.

- Men när det är dags för jobb igen hänger han gärna med. Och som det känns kommer han att göra det ett bra tag, även när valptiden är över. 

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Inga-Lena Arkeflod Verksamhetschef BAS
0612-801 77 ingalena.arkeflod@kramfors.se