Särskild prövning

OBS. För prövning under våren 2024 är sista anmälningsdag den 8 januari eller 4 mars.

Om du vill höja eller saknar betyg i en viss kurs kan du göra en prövning. Det innebär att du på egen hand läser in en kurs enligt kursplan och gör ett slutprov - i de flesta fall både skriftligt och muntligt. Du följer inte någon undervisning utan får betyg efter genomförd prövning. En prövning är inte studiemedelsberättigad.

Har du läst kursen tidigare och fått betyget IG eller F har du rätt att göra prövningen kostnadsfritt om du är inskriven i kommunal vuxenutbildning. I annat fall kostar prövningen 500 kr.

Så här säger skollagen 20 kap 30 §

Den som är bosatt i landet och vill ha betyg från kommunal vuxenutbildning ska ha möjlighet att genomgå prövning i alla kurser som det sätts betyg på och i gymnasiearbete/komvuxarbete. Detta gäller även den som tidigare har fått betyg på kursen eller gymnasiearbetet/komvuxarbetet.

Vilka kurser kan du pröva i?

Du kan göra prövning i alla kurser som vi erbjuder i egen regi. Vill du göra en prövning i en kurs som vi inte erbjuder kan du vända dig till gymnasieskolan.

Anmälan till prövning

Anmälan görs via vår e-tjänst eller blankett som ligger under relaterade länkar på denna sida. För prövning under våren 2024 är sista anmälningsdag den 8 januari eller 4 mars. Om avgift är aktuell skall denna betalas när du har fått meddelande från vuxenutbildningen via mejl till din angivna e-postadress att rektor har godkänt din prövningsanmälan. När avgiften är betald registreras din prövning.

Själva prövningen

En prövning är en skriftlig och i de flesta fall även en muntlig examination på hela kursen, där du självständigt visar att du behärskar kunskapskraven utifrån kurs/ämnesplanen. Du får alltså ingen handledning av din lärare inför prövningen.

Kontakta våra studie- och yrkesvägledare om du har frågor om särskild prövning.


Uppdaterad: Sidansvarig: Patrik Eriksson

Kontakt

Vuxenutbildningen
Tel: 0612-805 36
info.vuxenutbildningen@kramfors.se

Besöksadresser
Vård- och omsorgsutbildning,
Campus Kramfors,
Yrkesvägen 6
872 80 Kramfors

Komvux
Limstagatan 22, ingång A
872 30 Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
Vuxenutbildningen
872 80 Kramfors

Kontaktperson
Studie- och yrkesvägledare
Tel: 0612-805 00
syv.vuxenutbildningen@kramfors.se

Kontaktperson
Daniel Söderström, rektor Kommunal vuxenutbildning, SFI
Tel: 0612-804 70
daniel.soderstrom@kramfors.se