Placeholder

Ny inflyttningsservice med ambassadörer som kontaktpersoner

Alla som vill flytta till Kramfors kommun, eller som redan har gjort det men vill lära känna sin nya hemort lite bättre, erbjuds nu en helt ny inflyttningsservice. Ett antal Kramforsambassadörer är kontaktpersoner för ”sina” orter och svarar på de frågor som potentiella eller nya invånare har.

– Dels tycker vi att vårt stora ambassadörsnätverk har ett engagemang för utvecklingen i kommunen och stora kunskaper om den, som det vore synd att inte använda sig av. Dels är det också mer personligt att få prata med en ambassadör och ortsbo än en kommunal tjänsteperson, säger Olof Wigren, kommunikatör på Samhällsavdelningen och ansvarig för ambassadörsnätverket.

Alla ambassadörer som är kontaktpersoner har anmält sig för att de vill bidra till ökad inflyttning och att hjälpa nya invånare att snabbt acklimatisera sig i kommunen.

På en kommunkarta finns blå punkter vid alla orter där det finns kontaktpersoner. Kartan hittar du här. Länk till annan webbplats.

I kartan, klicka på "Kommun och demokrati" i menyn till vänster och välj "Kontaktpersoner vid inflyttning". Klicka sedan på symbolen "i" i verktygsfältet längst upp. Nu kan du klicka på de blå punkterna och få fram kontaktuppgifter och bild på respektive kontaktperson.

– Vi har ytterligare ambassadörer på väg in i systemet och målsättningen på sikt är att täcka in alla delar av kommunen, säger Olof Wigren.

Stort intresse för området

Kramfors kommun har som mål att öka antalet invånare .

– Vi ser att det finns ett stort intresse för vårt område, säger projektledaren Marie Böhlin.

– Flera av våra företag expanderar och vi välkomnar sökande till kommunens verksamheter. Aktiviteter pågår i flera av våra orter för att kontakta fastighetsägare till hus som inte används. Kanske skulle några av dem kunna hyras ut eller säljas?

– Vi vill gärna att det lyser i fler hus året om och det finns en efterfrågan. Vi hoppas att fler föreningar ska vilja påbörja ett sådant arbete under hösten, säger Marie Böhlin.

– Vi marknadsför vår kommun, vår fina livsmiljö och våra arbetstillfällen på olika sätt, via webb, sociala medier, tryckt material och i vissa fall på mässor av olika slag. Här jobbar vi ibland enskilt men även med övriga kommuner inom Höga Kusten, bland annat inom projektet Talangattraktion för kompetensförsörjning i Höga Kusten.

Ambassadörerna är viktiga och värdefulla pusselbitar i detta. 

– Det blir äkta och personligt – men samtidigt realistiskt - när människor som bor och verkar i sin ort, och som kanske har gjort det sedan barnsben, berättar. Jag tror också att man själv får en ännu bättre – och kanske ibland helt ny - bild av sin ort när man ska berätta om den för någon som aldrig varit där, förklarar Marie Böhlin.

Över 300 ambassadörer

Ambassadörsnätverket i Kramfors kommun startades för tio år sedan av dåvarande näringslivsutvecklarna Hjördis Åsander Rislund och Anki Leiderud. Idag består det av över 300 personer.

Vill du också bli Kramforsambassadör?

Mer information och e-tjänsten för anmälan.hittar du här.


Visa karta med alla teman i eget fönster

Uppdaterad: Sidansvarig: Marie Böhlin

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Tel: 070-6575085
olof.wigren@kramfors.se