Innan vi kan fatta beslut om serveringstillstånd gör vi på miljö- och byggavdelningen en omfattande utredning av både dig som sökande och av serveringslokalen som du söker tillstånd för.
När vi tagit emot er ansökan går vi igenom om ni bifogat alla handlingar vi behöver i ärendet eller om det krävs en komplettering. Vi gör sedan en bedömning av vilka andra instanser som kan tänkas ha synpunkter på er ansökan, till exempel Polismyndigheten, Skatteverket och Räddningstjänsten. När vi har de handlingars som behövs för att kontrollera lokalerna och din lämplighet så skickar vi din ansökan på remiss.
När alla fått yttra sig sammanställs allt och vi bedömer om ansökan kan godkännas eller inte. Därefter fattar vi slutligen ett beslut i ärendet.
En av grunderna i ett sunt företagsklimat är att alla verksamhetsutövare ska kunna konkurrera på lika villkor. Det är av den anledningen vi vänder oss till andra myndigheter för att kontrollerar din personliga och ekonomiska lämplighet.
Vi utreder alla personer som har betydande inflytande i verksamheten. Personer med betydande inflytande är personer som har någon form av bestämmanderätt i bolaget, exempelvis VD, ägare, styrelseledamot, firmatecknare eller aktieägare. För att beviljas ett tillstånd för alkoholservering krävs att du uppfyller grundkraven nedan.
Alkohollagen kräver att du visar att du har tillräcklig kunskap i alkohollagen. För att visa detta måste du göra Folkhälsomyndighetens kunskapsprov med godkänt resultat. Tumregeln är att hälften av bolagets eller föreningens styrelse ska klara kunskapsprovet.
Mer information om provet och inläsningshänvisningar hittar du på följande sida (länk till Folkhälsomyndigheten).
Provresultatet är giltigt i tre år. Har du redan ett gällande serveringstillstånd eller har gjort provet tidigare så kan du beviljas ett undantag från att göra det.
När du känner dig redo att skriva kunskapsprovet tar du kontakt med kommunens alkoholhandläggare för att boka in en provtid. Vi bokar då en dator i kommunens lokaler så att du kan göra provet.
Provet görs vid en dator och antalet frågor beror på vilken typ av tillstånd du söker. Som mest omfattar provet 60 frågor inom områdena alkoholpolitik, tillsyn, mat och utrustning samt servering. För att få godkänt måste du ha minst 75% godkända svar inom varje område. Skrivtiden är 90 minuter och det är inte tillåtet att använda några hjälpmedel.
För varje provtillfälle tillkommer en kostnad utöver kostnaden för ansökan. För närvarande är kostnaden 1 440 kr per provtillfälle.
Handläggningstider beror på vilken typ av tillstånd du söker, vilken tid på året du söker och hur mycket som måste kompletteras i just ditt ärende. En ansökan som kommer in under semesterperioderna, där hälften av de begärda handlingarna saknas kommer ta längre tid att handlägga än en komplett ansökan som kommer in under lågsäsongen januari-mars. Försök därför att vara ute i god tid med din ansökan.
Uppskattning av handläggningstider från det att ansökan är kompletta är följande:
Stadigvarande serveringstillstånd – 6-8 veckor
Tillfälligt serveringstillstånd till allmänheten – 5-7 veckor
Ändring av befintligt serveringstillstånd – 4-6 veckor
Tillfälligt serveringstillstånd till slutet sällskap – ca 2 veckor
Nytt serveringstillstånd
Kostnad: 9 860 kronor
Tillfälligt serveringstillstånd för allmänheten
Kostnad: 3 944 kronor
Tillsynsavgift kan tillkomma
Tillfällig förändring av serveringstillstånd
Kostnad: debiteras med timtaxa
Tillfälligt serveringstillstånd för slutna sällskap
Kostnad: 986 kronor
Miljö- och byggavdelningen
Besöksadress
Ringvägen 34
Postadress
Ringvägen 34
872 80 Kramfors
Kontaktperson
Oscar Wedin
Tel: 0612-803 65
oscar.wedin@kramfors.se
Vi bryr oss. Om dig, varandra och alla andra. Det är med stolthet vi berättar om den vackraste av platser som formats av älven, havet, skogen, kulturen, världsarvet Höga kusten och skiftande epoker. Kramfors kommun blickar framåt, mot en framtid där vi fortsätter att generöst säga hej och välkommen hem till oss.
Kramfors kommun, 872 80 KRAMFORS
Telefon: 0612-800 00
E-post: kommun@kramfors.se
Organisationsnummer: 212000-2429
km är Högakustenleden
svenska världsarv finns i Kramfors
mm per år är landhöjningen i Höga kusten
meter är spännvidden mellan Högakustenbrons pyloner
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på hemsidan. Genom att fortsätta godkänner du vår
användning av cookies.