Gymnasieantagning

Vem kan söka till gymnasiet?

Du får söka till gymnasieskolan till och med det år du fyller 19 år, om du har slutfört år 9 i grundskolan eller motsvarande och har den behörighet som krävs till respektive program samt att du inte tidigare genomgått en gymnasial utbildning.


Vilka gymnasieutbildningar finns att söka?

Vilka program som finns att söka i Kramfors kan du se om du väljer respektive skola i menyn. Mer information om programmen finns på respektive skolas egen webbplats som kan nås via menyn.

Kramfors har ingått ett samverkansavtal med alla kommuner i länet. Prata med din Studie- och yrkesvägledare om du har frågor om avtalet.

Frisök i Sverige gäller, det betyder att elever som söker till årskurs 1 har rätt att söka nationellt program i hela landet även om utbildningen finns i hemkommunen. Man kan då bli antagen om det finns lediga platser, det kallas andrahandsmottagning.

Om utbildningen är riksrekryterande eller är på en fristående gymnasieskola söker eleven och konkurrerar på lika villkor som kommunens egna elever.

Mer information kan du få av din Studie- och yrkesvägledare eller av antagningskansliet.


Hur söker jag?

Du som är elev i Kramfors kommuns grundskolor söker till gymnasiet via webben. Ett lösenord skickas hem till dig inför ansökningsperioden. Information om ansökan får du av din Studie- och yrkesvägledare.

Om du inte är grundskoleelev i Kramfors söker du enligt anvisningar från antagningskansliet i din hemkommun.

Om du behöver en ansökningsblankett finns den att ladda ner bland relaterade dokument.

Gymnasieantagningen Västernorrland

Mer information om tidplaner, behörigheter, statistik, frågor och svar finner du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., på vår gemensamma webbportal, eller bland relaterade länkar.

Uppdaterad: Sidansvarig: Krister Åkerlund