Banankaka med bananer som dekoration på toppen

Undvik matsvinn

Det finns mycket som går att göra både hemma och i mataffären för att undvika matsvinn från hemmet. I Kramfors kommun visar plockanalyser att innehållet i soptunnan hos det typiska villahushållet består av nära 30 procent matavfall, en siffra som kan bli betydligt mindre.
Något som kan vara bra att veta inledningsvis är att bäst före-dag och sista förbrukningsdag inte betyder samma sak och trots att det är vårt smak- och luktsinne som ska avgöra hur bra en vara är, så kan det ändå vara bra att känna till skillnaden.

Bäst före-dag

Datumet utgör endast en garanti från tillverkaren som garanterar att varan har kvar sin förväntade egenskaper som till exempel smak, färg och spänst vid denna tidpunkt. De flesta livsmedel går bra att äta även efter att detta datum passerats, speciellt om varan förvarats enligt rekommendation. En del varor får till och med förhöjd smak bortom detta datum.
Dessa varor får också säljas i butik efter bäst före-dag.

Sista förbrukningsdag

Denna märkning får varor som är av känsligare karaktär och de får inte säljas i butik efter angivet datum. Exempelvis färsk fisk, köttfärs och rå korv är varor som brukar få denna märkning och vi ska inte äta mat som passerat sista förbrukningsdag.

Tips för minskat matsvinn

Uppdaterad: Sidansvarig: Anna Karlström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Tekniska avdelningen
Ringvägen 34, vån 4, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
Tekniska avdelningen
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Annamaria Berglund
annamaria.berglund@kramfors.se
Tel: 0612-800 00