Undvik matsvinn
Det finns mycket som går att göra både hemma och i mataffären för att undvika matsvinn från hemmet. I Kramfors kommun visar plockanalyser att innehållet i soptunnan hos det typiska villahushållet består av nära 30 procent matavfall, en siffra som kan bli betydligt mindre.
Något som kan vara bra att veta inledningsvis är att bäst före-dag och sista förbrukningsdag inte betyder samma sak och trots att det är vårt smak- och luktsinne som ska avgöra hur bra en vara är, så kan det ändå vara bra att känna till skillnaden.
Bäst före-dag
Datumet utgör endast en garanti från tillverkaren som garanterar att varan har kvar sin förväntade egenskaper som till exempel smak, färg och spänst vid denna tidpunkt. De flesta livsmedel går bra att äta även efter att detta datum passerats, speciellt om varan förvarats enligt rekommendation. En del varor får till och med förhöjd smak bortom detta datum.
Dessa varor får också säljas i butik efter bäst före-dag.
Sista förbrukningsdag
Denna märkning får varor som är av känsligare karaktär och de får inte säljas i butik efter angivet datum. Exempelvis färsk fisk, köttfärs och rå korv är varor som brukar få denna märkning och vi ska inte äta mat som passerat sista förbrukningsdag.
Tips för minskat matsvinn
Annamaria Berglund, enhetschef avfall och återvinning
Telefon 0612-803 44
Tekniska avdelningen
Ringvägen 34, vån 4, Kramfors
Postadress
Kramfors kommun
Tekniska avdelningen
872 80 Kramfors
Uppdaterad: