
Undvik matsvinn
Det finns mycket som går att göra både hemma och i mataffären för att undvika matsvinn från hemmet. I Kramfors kommun visar plockanalyser att innehållet i soptunnan hos det typiska villahushållet består av nära 30 procent matavfall, en siffra som kan bli betydligt mindre.
Något som kan vara bra att veta inledningsvis är att bäst före-dag och sista förbrukningsdag inte betyder samma sak och trots att det är vårt smak- och luktsinne som ska avgöra hur bra en vara är, så kan det ändå vara bra att känna till skillnaden.
Bäst före-dag
Datumet utgör endast en garanti från tillverkaren som garanterar att varan har kvar sin förväntade egenskaper som till exempel smak, färg och spänst vid denna tidpunkt. De flesta livsmedel går bra att äta även efter att detta datum passerats, speciellt om varan förvarats enligt rekommendation. En del varor får till och med förhöjd smak bortom detta datum.
Dessa varor får också säljas i butik efter bäst före-dag.
Sista förbrukningsdag
Denna märkning får varor som är av känsligare karaktär och de får inte säljas i butik efter angivet datum. Exempelvis färsk fisk, köttfärs och rå korv är varor som brukar få denna märkning och vi ska inte äta mat som passerat sista förbrukningsdag.
Tips för minskat matsvinn
Planera
- Gör listor
Planera mathandlingen och skriv listor. En lista med planerade inköp kan minska ditt matsvinn.
Glöm inte alla kolla vad du redan har hemma innan du handlar! - Vad behöver vi äta upp?
Istället för att tänka ”vad ska vi äta idag?” Tänk – ”vad behöver vi äta upp idag?” - Lukta och smaka
Lukta och smaka! Bäst före-dag är bara en hänvisning. - Använd en webbtjänst
Använd någon av de digitala tjänster som finns för att få information om mat som är rabatterad och behöver säljas i din närhet. Orsaker kan vara exempelvis kort datum eller trasiga förpackningar. - Receptbank
Samla bra recept för matlådor. Exempelvis med sådana rester som ni ofta har, eller på grytor, pajer och lådor där det går att improvisera med ingredienserna. - Handla miljövänligt
Handla miljövänliga produkter så minskas avfallen i producentled. - Handla lösvikt
Handla på lösvikt så du får exakt den mängd mat du behöver.
Förvara
- Släng inget!
Sätt upp en lapp på kylen med uppmaningen Släng inget! Enkelt och effektfullt. - Förläng hållbarheten
Förvara maten på rätt sätt så hållbarheten förlängs.
I kylen:
Morötter, svamp, gurka, jordgubbar, purjolök, sallat, mogen avokado.
Ha inte i kylen:
Potatis, citron, äpple, tomat, vitlök, lök, basilika, aubergine, zucchini. - Håll koll på temperaturen
Kontrollera temperaturen i kylskåpet, vid max 5 grader håller maten sig längre. - Egen hylla för rester
Arrangera kylen så att du har en hylla för rester och mat som behöver ätas upp inom kort. - Fronta kylen
Ställ färska varor längst bak så de varor som behövs ätas upp först hamnar längst fram.
Ta vara på resterna
- Laga pyttipanna
Laga pytt, grytor och lådor av vad du hittar i kylen. Många mindre bitar från olika varor blir tillsammans en god hemmalagad pyttipanna! - Purjoroten blir ny
Lägg roten av en purjolök i ett glas med vatten. Efter några veckor har det vuxit ut en ny och du kan plantera den i jord i en kruka eller trädgården.
Detta fungerar även för salladslök. - Ät broccolistammen
Även stjälkar, stam och blad är goda och nyttiga delar på grönsaker, testa dig fram. Exempelvis rödbets- och morotsblast är gott i en pesto, broccolistammen är god efter att skalet avlägsnats och en purjo har god smak ända ut i toppen av blasten. - Fräscha upp moroten
Om moroten känns lite skrumpen så fräschar den till sig efter en stund i kallt vatten. - Kylskåpsrens
Inför en dag i veckan med "kylskåpsrens" som bas för måltiden.
Frys in
- Frukt i smoothie och bröd
Frys in övermogna bananer och använd till smoothie eller brödbak. All frukt och bär gör sig bra i en smoothie efter att ha varit frysta och många blir goda i bröd och muffins. - Riv och frys ostkanten
En ostkant som blivit över? Riv ner och frys in så har du till nästa veckas fredagstacos. - Mjölk och grädde till matlagning
Frys in överbliven mjölk och grädde, det gör sig fint i matlagning. - Vin i grytan
Frys in det sista av vinet som inte gick åt. Vitt vin är gott i risotto, fisksoppa och till skaldjur och rött vin gör sig bra i en köttgryta. Det går lätt att frysa in dem i istärningspåsar eller gamla gräddfilsbägare till exempel.
Vid bordet
- Mindre tallrikar
Använd mindre tallrikar för att minska portionerna och förhindra att man tar mer än man orkar.
Efter middagen
- Var kreativ i köket
Var kreativ och använd matresterna igen. Koka fond på blast och skaldjursrester, baka bröd på överbliven gröt och ris och gör ströbröd eller krutonger av brödet.
De flesta överblivna matrester från bord och kylskåp går att använda i paj, wok, gryta, soppor eller gratänger och lådor. - Toppa upp lunchlådan
Gör en lunchlåda av middagsresterna, komplettera efter behov med sallat eller grönsaker för att få till en bra mängd.
Uppdaterad: Sidansvarig: Anna Karlström
Kontakt
Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00
Besöksadress
Tekniska avdelningen
Ringvägen 34, vån 4, Kramfors
Postadress
Kramfors kommun
Tekniska avdelningen
872 80 Kramfors
Kontaktperson
Annamaria Berglund
annamaria.berglund@kramfors.se
Tel: 0612-800 00