Undvik matsvinn

Det finns mycket som går att göra både hemma och i mataffären för att undvika matsvinn från hemmet. I Kramfors kommun visar plockanalyser att innehållet i soptunnan hos det typiska villahushållet består av nära 30 procent matavfall, en siffra som kan bli betydligt mindre.
Något som kan vara bra att veta inledningsvis är att bäst före-dag och sista förbrukningsdag inte betyder samma sak och trots att det är vårt smak- och luktsinne som ska avgöra hur bra en vara är, så kan det ändå vara bra att känna till skillnaden.

Bäst före-dag

Datumet utgör endast en garanti från tillverkaren som garanterar att varan har kvar sin förväntade egenskaper som till exempel smak, färg och spänst vid denna tidpunkt. De flesta livsmedel går bra att äta även efter att detta datum passerats, speciellt om varan förvarats enligt rekommendation. En del varor får till och med förhöjd smak bortom detta datum.
Dessa varor får också säljas i butik efter bäst före-dag.

Sista förbrukningsdag

Denna märkning får varor som är av känsligare karaktär och de får inte säljas i butik efter angivet datum. Exempelvis färsk fisk, köttfärs och rå korv är varor som brukar få denna märkning och vi ska inte äta mat som passerat sista förbrukningsdag.

Tips för minskat matsvinn

  • Gör listor
    Planera mathandlingen och skriv listor. En lista med planerade inköp kan minska ditt matsvinn.
    Glöm inte alla kolla vad du redan har hemma innan du handlar!

  • Vad behöver vi äta upp?
    Istället för att tänka ”vad ska vi äta idag?” Tänk – ”vad behöver vi äta upp idag?”

  • Lukta och smaka
    Lukta och smaka! Bäst före-dag är bara en hänvisning.

  • Använd en webbtjänst
    Använd någon av de digitala tjänster som finns för att få information om mat som är rabatterad och behöver säljas i din närhet. Orsaker kan vara exempelvis kort datum eller trasiga förpackningar.

  • Receptbank
    Samla bra recept för matlådor. Exempelvis med sådana rester som ni ofta har, eller på grytor, pajer och lådor där det går att improvisera med ingredienserna.

  • Handla miljövänligt
    Handla miljövänliga produkter så minskas avfallen i producentled.

  • Handla lösvikt
    Handla på lösvikt så du får exakt den mängd mat du behöver.

  • Släng inget!
    Sätt upp en lapp på kylen med uppmaningen Släng inget! Enkelt och effektfullt.

  • Förläng hållbarheten
    Förvara maten på rätt sätt så hållbarheten förlängs.
    I kylen:
    Morötter, svamp, gurka, jordgubbar, purjolök, sallat, mogen avokado.
    Ha inte i kylen:
    Potatis, citron, äpple, tomat, vitlök, lök, basilika, aubergine, zucchini.

  • Håll koll på temperaturen
    Kontrollera temperaturen i kylskåpet, vid max 5 grader håller maten sig längre.

  • Egen hylla för rester
    Arrangera kylen så att du har en hylla för rester och mat som behöver ätas upp inom kort.

  • Fronta kylen
    Ställ färska varor längst bak så de varor som behövs ätas upp först hamnar längst fram.

  • Laga pyttipanna
    Laga pytt, grytor och lådor av vad du hittar i kylen. Många mindre bitar från olika varor blir tillsammans en god hemmalagad pyttipanna!

  • Purjoroten blir ny
    Lägg roten av en purjolök i ett glas med vatten. Efter några veckor har det vuxit ut en ny.

  • Ät broccolistammen
    Även stjälkar, stam och blad är goda och nyttiga delar på grönsaker, testa dig fram. Exempelvis rödbets- och morotsblast är gott i en pesto, broccolistammen är god efter att skalet avlägsnats och en purjo har god smak ända ut i toppen av blasten.

  • Fräscha upp moroten
    Om moroten känns lite skrumpen så fräschar den till sig efter en stund i kallt vatten.

  • Kylskåpsrens
    Inför en dag i veckan med "kylskåpsrens" som bas för måltiden.

Frys in

  • Frukt i smoothie och bröd
    Frys in övermogna bananer och använd till smoothie eller brödbak. All frukt och bär gör sig bra i en smoothie efter att ha varit frysta och många blir goda i bröd och muffins.

  • Riv och frys ostkanten
    En ostkant som blivit över? Riv ner och frys in så har du till nästa veckas fredagstacos.

  • Mjölk och grädde till matlagning
    Frys in överbliven mjölk och grädde, det gör sig fint i matlagning.

  • Vin i grytan
    Frys in det sista av vinet som inte gick åt. Vitt vin är gott i risotto, fisksoppa och till skaldjur och rött vin gör sig bra i en köttgryta. Det går lätt att frysa in dem i istärningspåsar eller gamla gräddfilsbägare till exempel.

Vid bordet

  • Mindre tallrikar
    Använd mindre tallrikar för att minska portionerna och förhindra att man tar mer än man orkar.

Efter middagen

  • Var kreativ i köket
    Var kreativ och använd matresterna igen. Koka fond på blast och skaldjursrester, baka bröd på överbliven gröt och ris och gör ströbröd eller krutonger av brödet.
    De flesta överblivna matrester från bord och kylskåp går att använda i paj, wok, gryta, soppor eller gratänger och lådor.

  • Toppa upp lunchlådan
    Gör en lunchlåda av middagsresterna, komplettera efter behov med sallat eller grönsaker för att få till en bra mängd.

Uppdaterad: Sidansvarig: Anna Karlström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Tekniska avdelningen
Ringvägen 34, vån 4, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
Tekniska avdelningen
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Annamaria Berglund
annamaria.berglund@kramfors.se
Tel: 0612-800 00

Cookies

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på hemsidan. Genom att fortsätta godkänner du vår
användning av cookies.