Egen vattenbrunn

För dig som har en egen vattenbrunn finns det mycket bra information på Livsmedelsverkets webbplats Länk till annan webbplats..

Livsmedelverket har även sammanställt en faktaskrift med samlad vägledning om eget dricksvatten. Skriften hittar du i länksamlingen på den här sidan.

Det är viktigt att du sköter om din brunn så att den blir så säker som möjligt. Hos Livsmedelsverket finns generell information om vad du bör tänka på Länk till annan webbplats..

Så här gör du om du vill ta ett vattenprov

Miljö och bygg rekommenderar att du anlitar ett laboratorium som är ackrediterat för vattenprov. Några laboratorier hittar du i länksamlingen. Hos dem kan du beställa provtagningspaket och få instruktioner om hur du ska ta provet.

Det går inte att använda egna flaskor hur noga man än tvättat dem. Det måste vara laboratoriets flaskor.

När du fått resultatet av din provtagning behöver du förstå vad det betyder. Livsmedelsverket har bra information om hur du ska tolka analysrapporten Länk till annan webbplats..

Dricksvatten i dunk

Om du inte har tillgång till bra kranvatten kan du behöva använda dricksvatten i dunk. Livsmedelsverket har publicerat råd om hur du håller vattnet i dunken fräscht Länk till annan webbplats..

Uppdaterad: Sidansvarig: Erik Andrèe