Gymnasieungdomar delger sina tankar om fjärrundervisning

Under stora delar av vårterminen 2019 bedrevs gymnasiets undervisning på distans. Men hur var det att plugga hemma? Vi lät fem gymnasieungdomar som berätta om hur de upplever situationen då.

Hanifa Mohammad Ishaq

Ålder: 18
Bostadsort: Kramfors
Utbildning/klass: Naturvetenskapliga programmet/NA17

Hur går det att plugga på distans?

Det går bra, men inte lika bra som när man pluggar på skolan. Man saknar ju skolmiljön så klart.

Vilka är de största skillnaderna förutom att du får din undervisning i hemmet?

Jag tycker att det största skillnaden är väl att det finns mindre möjlighet att få den direkta hjälpen från lärarna vilket kräver mer disciplin och eget ansvar.

En annan skillnad är att man kan ta korta raster när man själv vill det, men det är dock viktigt att inte missa något viktigt, speciellt vi treor som har nu ganska mycket att göra.

Vad är det bästa?

Det bästa skulle jag säga är att man själv kan strukturera upp sina lektioner på ett effektivt sätt just på den dag när man har andra uppgifter/läxor som anses vara viktigare. Dessutom, kan man ha sovmorgon vissa dagar när man har eget arbete (finns dock fördelar och nackdelar med det). Men då gäller det att man måste vara ansvarsfull och genomföra uppgifterna som skulle göras på morgonen.

Vad saknar du mest?

Den direkta hjälpen/stödet från lärarna som jag nämnde tidigare, och självklart ”livekommunikationen" och den sociala kontakten mellan andra studenter och kompisar. Jag tycker att det känns tyst och tråkigt ibland fast man har zoommöte. (dock är det kanske vanligt ^^)

Har dina vardagsvanor förändrats, till exempel mat, sömn och träning?

De första veckorna påverkades sömnen mest i samband med att man sov sent och hade svårt att vakna tidigt upp på morgon för att ha lektion. Men detta var något som jag försökte ta kontrollen över och har på sätt och viss lycktas ganska bra med att hålla den balansen.

Däremot, har jag blivit bättre på att motionera och vara ute, vilket är självklart positiv och gynnar inte bara min produktivitet utan jag får även andra positiva biverkningar på hälsan. (trots att det är karantäntider och distansundervisning tycker jag ändå att man ska vistas ute i naturen för att få frisk luft och känna solen).

Hur får du det hela att funka? Har du tips till andra?

Självklar funkar inte det hela 100% men jag försöker ändå hålla upp det hela mha de tre viktigaste åtgärdspunkterna; det vill säga jag tar mycket eget ansvar, följer lektionstiderna och är närvarande och aktiv på zoommöten.

Några tips som jag kan erbjuda andra är väl; att ha en god planering. Själv brukar jag använda mig av min bullet journal där jag planerar mina inlämningsuppgifter, prover och andra viktiga saker som ska göras. Detta gör att man har bättre koll och samtidigt är det väl lite roligt att planera och se fram framemot att göra de och sedan checka av.

Ett annat tips är att försöka undvika prokrastinering, trots att det kan vara svårt ibland. Men, att göra saker på rätt tid minskar inte bara stressen utan man mår ju även bättre i längden och kan använda tiden på det man vill göra.

Sist vill jag säga att man ska vara positivt inställd och se till att ha roligt trots att det kan vara tråkigt/svårt ibland. Så länge du har bra planering och är disciplinerad kommer du vara mycket mer produktiv under dagen och därmed klara distansundervisningen successivt.

Erik Christiernin

Ålder: 16 år
Bostadsort: Sundsvall
Utbildning/klass: Naturkunskap / RäGy 19

Hur går det att plugga på distans?

– Det går ganska bra, i alla fall hyfsat. Än kan jag faktiskt inte säga om det går bättre eller sämre jämfört med innan vi började med distans, det finns ju både för- och nackdelar.

Vilka är de största skillnaderna förutom att du får din undervisning i hemmet?

– Framför allt att inte få träffa elever eller lärare, eftersom det är något som vi brukade få göra varje dag och som man kanske inte riktigt uppskattade tillräckligt förut.

Det är även saker som att vi till exempel får det svårare med att ha idrott och bedömas på dessa lektioner, då vi antingen måste göra det i ett onlinemöte, ta bild eller bara ta det på förtroende vilket skapar risken att elever skolkar men ändå får närvaro. Angående närvaron finns det även problem med att vissa har sämre internet och kanske inte ens har möjlighet att delta på lektioner alls.

Vad är det bästa?

– Det bästa är att man har friheten att göra vad man vill när man vill. Så länge man är ansvarsfull så kommer man (fortfarande) få bra resultat ändå. Dessutom att man (om man sköter sig) har mycket fritid att göra vad man vill på, vilket ger möjlighet att jobba på sig själv genom till exempel träning eller att utveckla sig inom sina hobbyer.

Vad saknar du mest?

– Som jag nämnde förut saknar jag mest att få umgås med mina vänner och bara att träffa andra ansikte mot ansikte. Även om vi inte känner varandra så tycker jag att det är väldigt viktigt att bara se sina medstuderande på skolan. Jag vill särskilt hinna vara med treorna innan de tar studenten, eftersom vi inte kommer att träffas typ alls sedan.

Har dina vardagsvanor förändrats, till exempel mat, sömn och träning?

– Eftersom jag är hemma och får middag lagad åt mig har matvanorna blivit betydligt bättre. Dock har vi ju inte längre gratis lunchbuffé längre, vilket är tråkigt eftersom den på RäGy är riktigt bra.

När vi började med distans ville jag unna mig lite och stannade uppe till typ klockan två på natten varje dygn och klev upp minuter innan skolan började. Det var inte jättebra rent hälsomässigt, det gick inte heller så bra att lyssna och lära sig på lektionerna. Nu har jag tagit tillbaka kontrollen och ordnat det igen.

När det gäller träning har jag inte lika mycket utrustning hemma som på gymmet på Sandö, vilket vi förresten kan använda kostnadsfritt. Frekvensen som jag tränar skulle jag säga har sjunkit lite trots att jag har mycket mer ensamtid nu. Jag jobbar på att motivera mig själv, men det känns som att när jag väl vill träna har antingen hela dagen redan gått och jag snart ska gå och lägga mig eller så ska jag bara göra en liten grej innan och blir distraherad och det blir inte av.

Hur får du det hela att funka? Har du tips till andra?

– Jag kan inte säga att jag helt har fått det att fungera än. Det kan fortfarande vara svårt ibland att ta ansvaret att göra en uppgift när man har så många andra saker man kan göra som är så mycket lättare och mer underhållande.

Tipsen jag skulle ge andra är försök att inse att om du gör uppgiften nu kommer du att ha den gjord och slippa stressen som uppstår av rester. Du kommer att ha tid att göra det du vill efteråt, men det är ju något som faktiskt inte bara gäller under distansutbildning utan hela skolgången.

Jag skulle även säga ta kontroll över och behärska dig själv, endast du kan ändra och förbättra dig själv och ditt liv. Det gäller ju inte heller bara under distansutbildning utan under hela livet, jag menar bara att man ska ta hand om sig själv och se till att man gör det mesta av situationen.

Det sista jag skulle säga är - kom ihåg det du saknar mest just nu och uppskattar kommer tillbaka när allt blir som förut. Om det är personer du saknar, se till att uttrycka hur mycket du uppskattar och har saknar dem.

Casper Mattisson

Ålder: 17
Bostadsort: Lunde
Utbildning/klass: Vård och omsorg 19

Hur går det att plugga på distans?

Att plugga på distans är något som inte alla gånger är så lätt, men man försöker att göra sitt bästa med den tid man har. Den största utmaningen för mig är just när man ska fråga om hjälp. Jag brukar oftast sitta på kvällarna och göra läxorna eller plugga inför prov och då är det inte alltid det lättaste att fråga om hjälp. Men än så länge går det bra även fast att det ibland kan vara krävande. Det finns ju också så mycket som stör en när man pluggar hemma som det inte finns i ett skolklassrum till exempel.

Vilka är de största skillnaderna förutom att du får din undervisning i hemmet?

De största skillnaderna är ju att man inte sitter i ett klassrum live med den undervisande läraren, på något sätt tycker jag att det är lättare att hänga med på lektionerna live än vad det är online.

En skillnad som jag ser är ju också att man blir mer stressad för det känns som att man inte riktigt kan få hjälp på det sätt man vill. Självklart är det också en skillnad att inte träffa vänner som man kan bolla med om man känner att en uppgift är svår.

Vad är det bästa?

Det bästa är att man kan sitta hemma i en miljö som man trivs i. Inte för att jag inte trivs på skolan, men det blir ett annat lugn när man pluggar hemma och därav tror jag också att många känner sig mer villig på att göra uppgifterna.

Vad saknar du mest?

Eftersom att jag går ett program där jag har APL (arbetsplatsförlagt lärande) där jag är ute på praktik cirka 50 procent under min gymnasietid så saknar jag arbetsplatsen jag var på.

Har dina vardagsvanor förändrats, till exempel mat, sömn och träning?

Jag skulle säga att jag sover mindre men jag rör ändå på mig mycket mer än vad jag gjorde förut. Innan onlineundervisningen kom till så var man trött av att gå till bussen klockan 08, sedan gå en hel skoldag för att därefter komma hem och vara jättetrött. Nu har jag mer energi. När det gäller mina matvanor så har de inte förändrats så specifikt mycket.

Hur får du det hela att funka? Har du tips till andra?

Jag försöker att hänga med så gott det går och sedan gör jag mitt bästa även fast att det inte hela tiden räcker till. Jag brukar också skriva ned om det är något viktigt som lärarna säger och som jag vet av att jag inte kommer lägga på minnet. Jag håller också koll på mina uppgifter ganska bra, jag brukar göra prioriteringar på de uppgifterna jag känner att jag måste lämna in först respektive sist.

Angelina Strindin

Ålder: 16
Bostadsort: Nyland
Utbildning/klass: ES19 (Estetiska programmet)

Hur går det att plugga på distans?

Tanken på att jobba hemma föreställde jag mig först lite mysig, men så här i längden, över en månad senare med distansundervisning är det ganska segt. Det krävs mycket disciplin och eget ansvar för att faktiskt få saker gjorda och jobba på lektionerna. När man är hemma är det lätt att hitta på något annat..

Vilka är de största skillnaderna förutom att du får din undervisning i hemmet?

Båda mina föräldrar jobbar på som vanligt, så det måste nog vara att deras vardag är densamma medan jag är ”fast hemma” och har ändrat min vardag helt och hållet.

Vad är det bästa?

Jag skulle nog säga att det är att jag slipper åka buss två timmar varje dag och att jag får en mycket längre sovmorgon!

Vad saknar du mest?

Det sociala, att träffa mer än tre personer om dagen, och speglarna i danssalen!

Har dina vardagsvanor förändrats, till exempel mat, sömn och träning?

Ibland kan det kännas som att varje dag är densamma och en grå klump eftersom jag rör mig hemma hela tiden och gör i princip samma saker. Samtidigt märker jag att min vardagsmotion har minskat när jag bara rör mig här hemma, till exempel att gå genom skolan, mellan lektioner eller till och från bussen.

Hur får du det hela att funka? Har du tips till andra?

För mig fungerar det bättre när jag försöker behålla mina rutiner och till exepel inte ha pyjamas och plugga i soffan hela dagarna. Att hålla mig fräsch och gå ut på promenad för att ta luft.

Oscar Persson

Ålder: 18 år
Bostadsort: Kramfors
Utbildning/klass: El- och energiprogrammet/EE18 med datainriktning

Hur går det att plugga på distans?

Jag tycker att det går ganska bra, men att man blir lätt trött och uttråkad av att sitta i möte via Zoom. Sen lägger lärarna ut mer uppgifter än annars, så tempot kan bli lite väl högt ibland.

Vilka är de största skillnaderna förutom det faktum att du får din undervisning i hemmet?

Att man gör allt digitalt och att inte vara med klassen och ha lektion. Vi är uppdelade på 4 eller 5 elever som är på skolan en dag i veckan och har då lektioner där.

Vad är det bästa?

Att man får mer frihet men att man ändå måste ha ansvar för att sakerna lämnas in.

Vad saknar du mest?

Att vara på skolan med kompisarna och den sociala biten.

Har dina vardagsvanor förändrats, till exempel mat, sömn och träning?

Inte jättemycket skillnad men lunchen kan bli lite stressande när det är så pass korta raster och man ska behöva laga mat själv eller att mamma eller pappa lagar maten åt mig.

Hur får du det hela att funka? Har du tips till andra?

Jag själv får det att funka genom att försöka vara uppmärksam på lektionerna och göra det som ska göras så går det bra. Ett tips kan vara att man tar ansvar och gör det man ska göra även om det kan vara svårt att lägga ned tid.

Uppdaterad: Sidansvarig: Jeanette Rönnberg

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Ann-Cathrin Granbäck
Kommunikatör
Tel: 0612-801 07
ann-cathrin.granback@
kramfors.se