Bild från torget i Kramfors. I förgrunden står en stor blomsteruppsättning.

Om Kramfors kommun

Vi bryr oss. Om dig, varandra och alla andra. Det är med stolthet vi berättar om den vackraste av platser som formats av älven, havet, skogen, kulturen, världsarvet Höga kusten och skiftande epoker. Kramfors kommun blickar framåt, mot en framtid där vi fortsätter att generöst säga hej och välkommen hem till oss.

Ådalen och Världsarvet Höga Kusten

I Kramfors – med Ådalen och världsarvet Höga Kusten – finns möjligheter till en trygg, nära och inspirerande tillvaro. Staden Kramfors med kringliggande små och livskraftiga samhällen bjuder på vackra naturupplevelser längs Ångermanälven, utmed kusten och i skogarna.

30 naturreservat, 300 föreningar, 12 riksintressen – ett världsarv

Över trettio fantastiska naturreservat finns i kommunen. Hos oss finns goda förutsättningar till motion, träning och ett varierat friluftsliv året om.

Vi har simhallar och badplatser, is-, sport- och bowlinghallar, spår för längdskidåkning och backar för utförsåkning. Dessutom finns över 300 föreningar som du är välkommen att bli medlem i. Idrottsföreningar, föreningar för exempelvis sportfiske, motorsport, dans, kultur, konst, politik och körsång bidrar också till härlig gemenskap och sammanhang.

Många konstnärer med varierande uttryck inom konst, konsthantverk och musik är verksamma i kommunen.

Kramfors kommun har tolv platser inom elva områden som Riksantikvarieämbetet lyft fram som Riksintressen.

Ådalen längs Ångermanälven är ett område som på många sätt har format dagens samhälle och lagt grunden till Sveriges ekonomiska utveckling. Ådalen tillsammans med Höga kusten är en viktig del av vårt kulturarv.

Världsarvet Höga Kusten

Höga Kusten blev utnämnt till världsarv av Unesco år 2000. Världsarvsutnämningen grundar sig på den stora och snabba landhöjning som ägt rum här sedan den senaste istiden.

På Skuleberget hittar man världens högsta kustlinje, 286 meter upp på berget. Landhöjningen är numera åtta millimeter per år.

Den som besöker Höga Kusten kan inom ett begränsat område se alla de avtryck som landhöjningen har lämnat i landskapet, till exempel kalottberg, klapperfält och avsnörda havsvikar.

Trångsundet i Nordingrå är en havsvik som håller på att snörpas av till en insjö.

Bostäder

Det finns olika typer av boenden i hela kommunen. Du kan hyra av både privata fastighetsägare och det kommunala bostadsbolaget Krambo. Du kan också välja att köpa hus, gård eller torp med närhet till staden, orterna eller längre ut på vår vackra landsbygd.

Barnomsorg, skola och utbildning

I kommunen finns många förskolor och grundskolor. Det finns särskola, gymnasieskolorna Ådalsskolan och Räddningsgymnasiet Sandö, vuxenutbildning och yrkeshögskola. Träakademien utbildar byggnadsvårdare och möbelsnickare i traditionellt hantverk med hållbara material och metoder. Sveriges högskolor och universitet erbjuder också en rad spännande kurser och program på distans.

Johner Bildbyra AB+46 8 644 83 30info@johner.sesales@johner.se

Kommunikationer och pendling

De stora kommunikationsstråken, Botniabanan, E 4 och riksväg 90, går alla genom Kramfors kommun. Vi har nära till både Umeå i norr och Sundsvall i söder. Du når även Stockholm enkelt med buss, tåg eller flyg. I nära anslutning till Höga Kusten Airport ligger också järnvägsstationen med samma namn utefter Botniabanan mellan Sundsvall och Örnsköldsvik.

Längs riksväg 90 går en omfattande busstrafik så att du lätt kan pendla till arbetet eller skolan – både inom och utom kommunen.

Ådalens industritradition

Ådalen sträcker sig längs Ångermanälven från Sandöbron och upp genom Sollefteå kommun. Ådalen har en stark industritradition och det var också här som svensk politisk historia fick en tidsmarkör 1931.

Då inträffade Ådalen 31, en tragedi där fem personer sköts ihjäl av svensk militär. Bakgrunden var en arbetskonflikt där sågverks- och massafabriksarbetare strejkade och demonstrerade för högre löner.

Näringslivet idag

Träindustrin har under lång tid varit basen i Kramfors näringsliv. I Bollstabruk ligger ett av SCAs fem sågverk i Sverige som tillverkar sågat och hyvlat virke. Mondi Dynäs i Väja tillverkar oblekt säck- och specialkraftpapper. Av tjänsteföretagen är Folksam en viktig arbetsgivare. Därutöver finns många små och medelstora företag inom mekanisk verkstad och tillverkning.

Näringslivet i Kramfors är geografiskt spritt. Det finns allt fler tjänsteföretag i kommunen, exempelvis inom tele- och datakommunikation. Även besöksnäringen spelar en viktig roll.

Den största arbetsgivaren är Kramfors kommun med 1700 anställda.

Det är stor efterfrågan på personal inom vård, omsorg och skola; läkare, sjuksköterskor, lärare med flera, i Kramfors och närliggande kommuner. Även inom försäljning, industri, transport och restaurang finns möjligheter till jobb.

Besöksnäringen behöver också fler entreprenörer för att möta den ökade turistströmmens behov.

En ung man och en ung kvinna sitter på en klippa i Höga Kusten. De har en ryggsäck och en termos bredvid sig.

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Korta fakta


Invånare:
17 904 i kommunen (2023-01-01)

Källa: SCB Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gudmundrå

8 270

Nora-Skog

1 524

Nordingrå

1 233

Vibyggerå

822

Ullånger

1 126

Bjärtrå

1 165

Styrnäs

352

Dal

301

Torsåker

251

Ytterlännä

3 07


Geografisk punkt:
Ligger i Ångermanland,
Västernorrlands län

Grundades:
Kommunen bildades 1974.
Kramfors fick stadsprivilegier 1947.

Area:
Total area: 2 892 km2
Landyta: 1 695 km2
Vatten, inklusive sjöar och hav:
1 197 km2

Avstånd:
Stockholm 470 km
Sundsvall 94 km
Härnösand 43 km
Örnsköldsvik 98 km
Umeå 194 km
Sollefteå 41 km

"Kändisar":

 • Högakustenbron
  1,8 km lång
 • Sandra Näslund
  Världens bästa skicrossåkare
 • Magdalena Forsberg
  Född i Ullånger
 • Tomas Ledin
  Sommarboende i Lövvik
 • Lena Endre
  Rötter i Frånö
 • Dolph Lundgren
  Gick på Ådalsskolan
 • Skuleberget
  Världens högsta kustlinje
 • Linus Ullmark
  En av världens bästa hockeymålvakter

Kommunikationer:
Botniabanan, E4 och riksväg 90 går genom kommunen. Bil, buss och tåg är möjligt.
Höga Kusten Airport har dagliga flygturer att erbjuda.