Kramfors utvecklar

Här kan du läsa om några av de utvecklingsarbeten och projekt som vi genomför. Genom att trycka på + öppnar du textrutan, du stänger den när du väljer -.

Regeringen införde 2018 ett stöd som syftar till att stärka ekonomisk och social utveckling i landsbygdskommuner med socioekonomiska utmaningar. Kramfors är en av 30 kommuner i landet som fått möjlighet att söka medel för att jobba med de här utmaningarna. Det kan göras på en mängd olika sätt.

Projekt Framtid Kramfors fokuserar på:

  • Tidiga och öppna insatser för barn och unga
  • Insatser för att tillgängliggöra och motivera till studier
  • Insatser för ökad social trygghet
  • Insatser för att möjliggöra sysselsättning och inkludering samt
  • Insatser för att stärka demokratin och det civila samhället

Läs mer om Framtid Kramfors

Västernorrland står inför en stor samhällsomvandling och för länets alla kommuner väntar helt nya utmaningar. Totalt i länet så ska det investeras för 200 miljarder kronor vilket ger tusentals nya jobb.

Kramfors kommun kraftsamlar därför i tre större regionala projekt för att möta behoven som satsningarna ger.

I projektet Hållbar Samhällsomställning Länk till annan webbplats. ska man identifiera smarta arbetssätt, dela kunskap mellan kommunerna för att effektivisera samhällsbyggandet samt skapa förutsättningar för näringslivets ökade behov. Projektet löper från 2024 och pågår i tre år.

Projektet SAM - Stärkt attraktionskraft och Mottagningskapacitet Länk till annan webbplats., ska skapa en gemensam regional struktur och metod för att attrahera, identifiera och inkludera kompetens till Sundsvallsregionen och Höga Kusten. Projektet löper från 2024 och pågår i tre år.

Projektet Kompetensmatchning och Inkludering, KomIn Länk till annan webbplats., ska skapa strukturerade arbetssätt och verktyg för att identifiera arbetsgivares kompetensbehov, matcha mot intressenter i eller utanför länet som har kompetensen eller behöver någon insats och för att jobba med inkludering av dem som flyttar hit. Projektet löper från 2025 och pågår i tre år.

Kontaktperson: Olle Lidgren, delprojektledare.

För att skapa attraktiva livsmiljöer på landsbygden är mötesplatser viktiga. Social sammanhållning, minskade klimatförändringar och en positiv befolkningsutveckling är centrala för en hållbar utveckling. Syftet med det här projektet är att undersöka hur byaföreningar bidrar till social och ekologisk hållbarhet, och i synnerhet vilken roll mötesplatser spelar i den processen. Mötesplatserna skulle även kunna spela en viktig roll ur ett beredskapsperspektiv, vilket projektet tar fasta på. I projektet deltar kommunen, Umeå universitet, Mjälloms Byaförening och Bjärtrå Byalag.

Om projektet

Projektperiod: 1 januari 2025 till 30 juni 2026

Budget: 1 640 983 kronor

Uppdaterad:

Innehåll på sidan