- Startsida
- / Kommun & demokrati
- / Politik och demokrati
Så styrs Kramfors kommun
Kramfors kommun styrs av politiker som valts av medborgarna i kommunen. Val sker var fjärde år till kommunfullmäktige som fattar de viktigaste besluten. Medborgarna har stora möjligheter att påverka hur de vill att kommunen ska styras eftersom politikerna i kommunfullmäktige är direktvalda.
Vill du veta när kommunfullmäktige och de olika nämnderna sammanträder? Längst ner på denna sida under rubriken "Relaterade länkar" finner du länken till möteskalendern.
Medborgarna
Medborgarna i Kramfors kommun väljer politikerna till kommunfullmäktige samtidigt som de röstar i riksdagsvalet vart fjärde år.
För att rösta måste man ha fyllt 18 år senast på valdagen och antingen vara svensk medborgare som är folkbokförd i kommunen, medborgare i någon av EU:s medlemsstater, Norge eller Island och ha varit folkbokförd i Sverige i minst 30 dagar eller medborgare utanför EU som har varit folkbokförd i Sverige i minst tre år.
Den som får rösta i kommunalval kan också väljas till politiska uppdrag.
Kommunfullmäktige
Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande församling och representerar folket i Kramfors, samt tar beslut i kommunens viktigaste frågor. Det är i kommunfullmäktige som mål och riktlinjer fastställs för kommunens verksamhet, beslut fattas om kommunens budget, kommunalskattens storlek och andra viktiga ekonomiska frågor.
Politikerna i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och nämnder kallas ledamöter.
Det är kommunfullmäktige som beslutar om vilka nämnder som ska finnas, utser ledamöter i nämnder och styrelser för de kommunala bolagen samt bestämmer hur arbetet ska fördelas mellan de olika nämnderna.
Ledamöter och ersättare
Kommunfullmäktige består av 41 ledamöter och 21 ersättare som sammanträder cirka 7 gånger per år.
Ordförande är Peter Hedberg (S)
Direktsändning av sammanträden
Kommunfullmäktiges sammanträden direktsänds på https://kramfors.mediaflowportal.com/play/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Säningen går också att se i efterhand.
Allmänhetens frågestund
Vill du ställa en fråga till en politiker? Då är du välkommen att ställa den när kommunfullmäktige har sammanträde.
Under sammanträdet kan du ställa en fråga till en politiker på allmänhetens frågestund. Den fråga som ställs ska röra ämnen som kommunen är ansvarig för, det får inte vara frågor om enskilda personer eller företag.
Frågan får ställas till ordförande och vice ordförande i kommunstyrelsen, i en nämnd eller i ett bolag.
Om du vill ställa frågan till ett bolag bör den skickas till kommunen minst tre dagar före sammanträdet då det inte alltid är så att ordföranden är med på fullmäktigemötet. Om du är osäker vem som ska svara på frågan är det fullmäktiges ordförande som bestämmer.
Det går bra att skicka brev, e-post eller lämna frågan till kommunen i förväg, men det går även att ställa frågan direkt vid sammanträdet.
Du får tre minuter på dig att ställa din fråga, den som svarar har sedan fem minuter på sig att svara. Om du vill får du ställa en följdfråga på en minut efter det att du fått ett svar, den som svarar får då två minuter på sig för att svara. Meningen är inte att det ska bli någon debatt mellan andra i fullmäktige.
Ordföranden har möjlighet att ta ordet från den som inte håller sig till ämnet i frågan.
Har du frågor?
Ta kontakt med vår kommunsekreterare via Kom in kundtjänst som du hittar kontaktuppgifter till längst ner på denna sida.
Kommunstyrelsen
Det är kommunstyrelsen som leder och samordnar allt arbete inom kommunen och ansvarar för kommunens ekonomi.
Kommunstyrelsen består av 15 ledamöter som är valda av fullmäktige. Ordförande är Malin Svanholm (S). Peter Carlstedt är förvaltningschef, han är också kommundirektör. Susanne Königson är biträdande förvaltningschef för kommunledningsförvaltningen.
Fördelningen av mandat mellan partierna är samma som i fullmäktige. Kommunstyrelsen har, till skillnad från övriga nämnder, ett övergripande ansvar för att leda och samordna den kommunala verksamheten.
Kommunstyrelsen ska:
- leda och samordna förvaltningen av kommunens angelägenheter,
- bereda ärenden till kommunfullmäktige,
- verkställa kommunfullmäktiges beslut,
- ansvara över hela kommunens utveckling och ekonomiska ställning och
- ha uppsikt över övriga nämnder och kommunala bolag.
Utskott
Kommunstyrelsen har inrättat ett arbetsutskott som bereder ärenden som ska till kommunstyrelsen och har även i vissa frågor rätt att fatta beslut.
Kommunalråd
Malin Svanholm (S) är kommunalråd i Kramfors kommun, tillika kommunstyrelsens ordförande.
I kommunstyrelsens presidium finns, förutom kommunalrådet, även förste och andre vice ordförande:
- Förste vice ordförande är Jon Björkman (V).
- Andre vice ordförande, tillika oppositionsråd, är Ida Stafrin (C).
Arvodesberedningen
Arvodesberedningen har till uppgift att att ta fram förslag på ersättning (arvoden) till politikerna. Kommunfullmäktiges presidium utgör arvodesberedningen, det är sedan kommunfullmäktige som fattar beslutet om arvodena till de förtroendevalda.
Nämnder
Det är kommunfullmäktige som bestämmer vilka nämnder som ska finnas, vilket ansvar dessa ska ha och vilka förtroendevalda som ska vara ledamöter i de olika nämnderna. Nämnderna ansvarar för egna områden, exempelvis: bildningsnämnden har ansvar för skolor och förskolor, välfärdsnämnden har ansvar för socialtjänst och äldreomsorg.
I nämnderna förbereds beslut som ska fattas av kommunfullmäktige, men de fattar även själva beslut i mindre betydelsefulla frågor.
I Kramfors kommun finns fem nämnder:
- Bildningsnämnden
- Produktionsnämnden
- Valnämnden
- Välfärdsnämnden
- Överförmyndarnämnden
Bildningsnämnden
Nämnden består av 13 ledamöter och ordförande är Thomas Näsholm (S). Förvaltningschef är Anki Johnson.
Bildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter gällande det obligatoriska skolväsendet och omsorgen om barn och ungdom enligt skollagen.
Nämndens uppgifter omfattar:
- förskoleverksamhet,
- förskoleklass,
- skolbarnomsorg och grundskola,
- kulturskola,
- obligatorisk anpassad skola och anpassad gymnasieskola,
- biblioteksverksamhet med skol- och folkbibliotek,
- fritidsgårdsverksamhet,
- kommunala arbetsmarknadsinsatser,
- kommunal vuxenutbildning på grundläggande och gymnasial nivå,
- särskild utbildning för vuxna (SUV),
- svenska för invandrare (SFI) samt
- eftergymnasial utbildning.
Produktionsnämnden
Nämnden består av 9 ledamöter med Rainor Melander (S) som ordförande. Förvaltningschef är Maria Hedman.
Produktionsnämnden ansvarar för kommunens skyldigheter att ordna vattenförsörjning och avlopp, sköta hämtning av hushållsavfall, sköta renhållning och parkförvaltning.
Produktionsnämnden ansvarar också för egna fastigheter inklusive att samordna kommunens egna och hyrda lokaler, kommunens avfallsanläggning, kommunens kök, kommunens vägnät samt kommunens IT-system.
Valnämnden
I varje kommun ska det finnas en valnämnd som är lokal valmyndighet. Den lokala valmyndigheten ansvarar för att genomföra allmänna val till riksdag, region, kommunfullmäktige, val till europarlamentet samt folkomröstningar som riksdagen beslutar ska genomföras.
Valnämnden består av 5 ledamöter och ordförande är Susanne Wiklund (S).
Välfärdsnämnden
Nämnden består av 13 ledamöter och ordförande är Carl-Gunnar Krooks (S). Mikael Gidlöf är förvaltningschef.
Välfärdsnämnden fullgör kommunens uppgifter inom socialtjänsten och vad som i lag och/eller författning sägs. Nämnden utövar också ledningen av den kommunala hälso- och sjukvården i särskilda boendeformer, samt ansvarar för särskilda omsorger och socialpsykiatri.
Välfärdsnämnden har ett socialutskott som tar beslut i personärenden. Socialutskottet består av 5 ledamöter och Patrik Melander (S) är ordförande.
Överförmyndarnämnden
Överförmyndarnämnden ansvarar för att överförmyndarverksamheten i kommunen bedrivs i enlighet med reglerna i föräldrabalken samt andra författningar som reglerar frågor knutna till överförmyndarverksamheten.
Överförmyndarnämnden och överförmyndarverksamheten sker i samarbete med Härnösands kommun, som är värdkommun för sammarbetet. Ansvarsfördelningen regleras i ett avtal mellan kommunerna. Kramfors har vice ordförandeposten och på den sitter Kristina Löfroth (S).
Förvaltningarna
Förvaltningarna består av tjänstepersoner, det vill säga anställda personer. De har ansvaret för att verkställa de beslut som politikerna fattar. Det finns en förvaltning knuten till varje nämnd.
Revisionen
Kramfors kommuns revisorer har till uppgift att granska, utvärdera och kontrollera, men också att stödja och främja en effektiv verksamhet i kommunen.
Den yttersta uppgiften för revisorerna är att ge kommunfullmäktige underlag för den årliga ansvarsprövningen av kommunstyrelsen, övriga kommunala nämnder och styrelser, och de helägda och delägda kommunala bolagen, men också av de enskilda politiska ledamöterna i dessa nämnder, styrelser och bolag. Ordförande för revisionen är Bertil Böhlin (C).
Kommunrevisorerna
Att vara revisor i Kramfors kommun är ett politiskt uppdrag. Revisorerna nomineras av de politiska partierna och väljs av kommunfullmäktige. Revisorerna utövar sitt uppdrag självständigt och fristående från nämndernas beslut och verksamhet. Alla revisorer kan kontaktas via förtroendemannaregistret.
Kommunrevisorer i Kramfors kommun
Lennart Hallberg (S)
Barbro Lindahl (S)
Staffan Sjölund (S)
Torsten Berglund (V)
Bertil Böhlin (C)
Carl-Åke Söderlind (KD)
Freddie Nordin (SD)
Kommunrevisionens uppdrag
Kommunrevisorerna granskar varje år i den omfattning som följer av god revisionssed, all verksamhet som bedrivs inom de kommunala nämndernas verksamhetsområden samt även, i sin roll som lekmannarevisorer, verksamheten i de hel- och delägda kommunala bolagen. De prövar om verksamheten sköts på ett ändamålsenligt och ur ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt, om räkenskaperna är rättvisande och den interna kontrollen, som görs inom nämnder och styrelser, är tillräcklig.
Varje år har revisorerna till uppdrag att uttala sig, i frågan om ansvarsfrihet för nämnder och styrelser via revisionsberättelsen. De upprättar även rapporter över de övergripande och fördjupade granskningar, som årligen genomförs och sammanfattas av deras iakttagelser och synpunkter.
Resultaten av ovan nämnda rapporter och övriga iakttagelser diskuteras löpande under året med berörda nämnder och styrelser, kommunens ledning samt med kommunfullmäktiges presidium.
Revisionsbiträden
Revisorerna biträds vid genomförandet av sakkunniga revisionskonsulter. Under nuvarande upphandlingsperiod biträder KPMG revisorerna i deras arbete.
Telefon 0612-800 00
Överförmyndarenheten
Telefontid:
Måndag–fredag 08.30–11.30
Telefon 0611-34 80 09
Växel 0611-34 80 00
Besöksadress
Norra kyrkogatan 3, Härnösand
Vi har endast möjlighet att ta emot bokade besök. Ring eller skicka e-post för att boka ett möte. Besöken sker i Härnösand.
Postadress
Överförmyndarenheten
Härnösands kommun
871 80 Härnösand
Relaterade länkar
Uppdaterad: