29 augusti 2018

Latbergsbackens framtid

Latbergsbacken ska vara öppen även fortsättningsvis. Det är Kramfors kommuns åsikt och den övertygelse vi jobbar efter. Vi fortsätter att ge driftsbidrag och tittar tillsammans med Kramfors Alpina på konstruktiva lösningar.

I morse publicerade Kramfors Alpina en text på sin Facebooksida med budskapet att man inte orkar driva verksamheten vid Latbergsbacken längre. En av orsakerna till frustrationen är att klubben ansökt om utökat stöd av kommunen. Ett stöd som inte beviljats.

– Många i allmänheten tror att vi dragit in allt stöd, vilket inte är sant. Kramfors Alpina får precis som tidigare 250 000 kronor per år samt hjälp av personal från oss, berättar Jan Sahlén (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är det utökade stödet vi inte mäktar med just nu.

Lösningsfokuserad dialog mellan ägare och entreprenör

Latbergsbacken ägs av Kramfors kommun, men drivs av Kramfors Alpina. Eftersom verksamheten sköts på ideell basis är den sårbar. Föreningen har också drabbats av inbrott och brand i sina lokaler.

Kommunens fritidschef har därför under en längre tid haft en dialog med Kramfors Alpina. De önskemål på extra stöd som klubben har framfört kan tyvärr inte utföras av den personal som kommunen har idag. Tjänsterna behöver i så fall köpas in utifrån.

– Och med 50 miljoner kronor back i budgeten finns inte det utrymmet. Vi är inne i en besparingsprocess och tar ansvar för hela kommunens ekonomi, nu och framöver.

Hitta ännu inte identifierade möjligheter

Jan Sahlén tror dock att dilemmat går att lösa. Latbergsbacken är viktig för Kramfors stad, men även för övriga kommunen. Det engagemang som föräldrar och andra eldsjälar lägger ned ska tas tillvara.

– Tillsammans med klubben ska vi vända på alla stenar och försöka hitta ännu inte identifierade möjligheter.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Jan Sahlen (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04 jan.sahlen@kramfors.se