27 februari 2019

Earth hour blir Earth week

Det koncept vi numera känner som Earth hour förlängs i år till en hel vecka hos oss. I samarbete med ett antal samarbetspartners fokuserar vi under vecka 13 extra mycket på klimat och biologisk mångfald.

– Syftet är att ge kunskap, men även visa att människor på ett relativt enkelt sätt kan ta egna steg i riktning mot en mer hållbar och miljövänlig livsstil, säger Sofia Larsson, hållbarhetsutvecklare.

Tipsa gärna om egna arrangemang

Den 25 till 31 mars blir en vecka fylld av kunskapsspäckade föredrag, intressanta kvällssamtal, aktiviteter och prova-på-grejer. Mycket av programutbudet sker i centrala Kramfors, men Sofia Larsson vill gärna ta in saker som händer ute i bygderna på agendan.

– Programmet för veckan ligger på kramfors.se/earthweek. Det är dock inte komplett än, utan byggs på allt eftersom. Jag tar gärna emot tips om det händer saker ute i bygderna som passar in.

Sofia Larsson, hållbarhetsutvecklare

Sofia Larsson, hållbarhetsutvecklare

Med kunskap kan ångest bytas till engagemang

Klimatångest och flygskam är uttryck som poppat upp den senaste tiden. Hur ska man egentligen känna inför klimatfrågan, kan man lyfta osäkerheten till ansvarstagande och engagemang? Under måndagskvällen leder psykolog Jonas Arnqvist ett resonemang och samtal om det på Kramfors bibliotek.

Christer Sanne, samhällsforskare och tidigare docent vid KTH, håller föredrag på tisdag både vid lunchtid och på kvällen under temat ”Hur vi kan leva hållbart 2030”.

Under onsdagen föreläser Lars Anden och Peter Dyhre om solenergi och energieffektivisering för målgruppen bostadsrättsföreningar och företag.

– Vi uppmanar också alla att delta i Earth Hour, som är på lördag den 30 mars mellan 20.30 och 21.30. På söndag kan man dessutom delta i After Earth med Jonas Arnqvist.

Hållbarhet på bred front

Andra programpunkter som är klara är att man kan få prova hur det är att ta sig fram med elcykel och elbil. Barn kan träffas i Kramforshjärtats lokaler på Limstagatan och skapa av återbrukat material. Klimatmanifestationen Fridays for future finns också med på agendan.

På biblioteket ska man plocka fram böcker om klimat och biologisk mångfald. Butikerna i stan planerar att skylta med klimatsmarta livsmedel och produkter.

– Bra är också att våra barn i Kramfors skolor ska serveras mat som håller sig inom världsnaturfondens klimatbudget.

Veckan är ett samarrangemang mellan Kramfors kommun och Kramfors Handel, Naturskyddsföreningen, Samverket, NBV, Fridays for Future i Kramfors samt Länsstyrelsen i Västernorrland.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Sofia Larsson
Hållbarhetsutvecklare
0612-800 86
sofia.larsson@kramfors.se