Mariebergs kulturreservat är en testbädd i projektet.

25 januari 2021

Projekt för ökad tillgänglighet till kulturmiljöer

Kramfors är en kommun rik på dramatiska berättelser och kulturmiljöer som vittnar om det förflutna. Många av våra besöksmål är kulturmiljöer, allt från forntida borgar till moderna byggen. Hur kan kulturmiljöerna bli mer tillgängliga för personer med funktionsvariation? Det vill projektet INKULT - inkluderande kulturmiljöer ta reda på tillsammans med grundsärskolan!

Många besöker kulturmiljöer på fritiden, inte minst på semestern. För alla sker inte besöken med samma lätthet. Det kan finnas hinder som gör det krångligt för vissa att ta sig till platsen. Andra kanske har svårt att förstå det förmedlade budskapet eller berättelsen. Projektet vill ändra på detta eftersom alla har rätt att ta del av dessa värden och upplevelser.

Verktygslåda för ökad tillgänglighet

I projektet kommer vi testa olika former för hur tillgänglighet, inkludering och delaktighet till kulturmiljön kan förbättras. Tanken är att ta fram en verktygslåda som kan användas av de som på något sätt hanterar kulturmiljöer, allt från kommuner, regioner, statliga myndigheter till ideella föreningar. Verktygslådan ska inspirera aktörerna till att på olika sätt försöka undanröja hinder så att alla kan ta del av dem. Verktygen ska vara enkla och inte kräva en extra stor budget utöver det normala.

Två försöksplatser i Kramfors kommun

De metoder som är tänkta att ingå verktygslådan kommer att testas och analyseras på tre platser i Sverige. Här i Kramfors kommer Mariebergs kulturreservat och marschvägen för Ådalen 31 vara så kallade testbäddar. Köja-Marieberg Lokalhistoriska Förening samarbetar med kommunen i projektet. Förutom hos oss i Kramfors kommer det även finnas testbäddar i Spånga-Tensta utanför Stockholm och i Visby på Gotland.

Samarbete med grundsärskolan

Projektet kommer samarbeta med grundsärskolan här i Kramfors. Tillsammans med elever och lärare på grundsärskolan kommer vi testa metoder för delaktighet, inkludering och tillgänglighet i de två testbäddarna. I projektet ingår förutom Kramfors kommun de två organisationerna KMV Forum och Living Cities. Projektet finansieras av det statliga forskningsrådet Vinnova och pågår 2021 ut.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Karin Högström
Kulturutvecklare
Tel: 0612-800 81
karin.hogstrom@kramfors.se