09 juni 2022

Positiv helårsprognos möjliggör ombudgetering

Kramfors kommuns prognos per sista april är nu klar. Prognosen för helåret 2022 visar på ett positivt resultat på 39,8 miljoner kronor, vilket är 19,8 miljoner bättre än budget. Den starka resultatprognosen möjliggör en omfördelning av resurser till våra nämnder.

– Jag är väldigt glad över det goda resultatet. Utifrån prognosen kommer kommunen att uppfylla resultatmålet. Det öppnar upp för omfördelning av medel som ger nämnderna extra tid att ställa om och anpassa verksamheterna för ett fortsatt långsiktigt arbete med att sänka kostnaderna, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det positiva resultatet innebär en möjlighet att omfördela pengar till de verksamheter där de gör mest nytta. Välfärdsnämnden tilldelas 14 miljoner kronor för att kompensera för den ökade kostnaden för inhyrd personal och kohortvård (en vårdform som i dagsläget används regelbundet när olika smittsamma sjukdomar förekommer på äldreboenden.) Bildningsnämnden tilldelas 4 miljoner kronor för att bland annat täcka upp fördyring av skolskjutsar och förlängning av förskola på kvälls- och nattid. Produktionsnämnden tilldelas 1 kronor för ökade kostnader för mat och Kommunstyrelsen 6 miljoner för bland annat investering av ekonomisystem. Det är nämnderna själva som senare avgör i detalj vart pengarna ska fördelas i den egna verksamheten.

Mer pengar till skolmiljö

Kommunens helägda bolag Kramfast AB får ett driftbidrag på 5 miljoner kronor som ska användas för extra underhållsåtgärder i skolor och förskolor.

– Pengen ska gå till åtgärder som ger elever och lärare en bättre arbetsmiljö och på så sätt öka trivseln i våra skolor. Bidraget kan användas under åren 2022 och 2023, vilket ger tid för genomlysning och åtgärder där det behövs, säger, Jon Björkman (V), kommunstyrelsens vice ordförande.

Fördjupad ekonomisk uppföljning

Även med en positiv resultatprognos är det oroande att nämnderna totalt har ett fortsatt underskott på 29,6 miljoner kronor. Ett resultat som räddas upp av bland annat ökade skatteintäkter och statsbidrag.

– Det är viktigt att vi fortsätter arbeta med handlingsplaner och åtgärder för att få en ekonomi i balans. Vi har också en stor osäkerhet i världen med pågående krig som får effekter i våra verksamheter, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

Omfördelning av resurser är en engångsåtgärd och är inte ramhöjande för 2023.

Fördjupad ekonomisk uppföljning och den fördjupade ekonomiska uppföljningen med helårsprognos per den sista april beslutas i kommunfullmäktige den 20 juni 2022.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Annica Kjellin Fahlgren

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Jon Björkman (V)
Kommunstyrelsens vice ordförande
0612-801 21
jon.bjorkman@kramfors.se