Placeholder
08 mars 2023

Idag uppmärksammar vi den internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen uppmärksammas 8 mars varje år för att lyfta frågor om ojämställdhet och kvinnors sämre livsvillkor i jämförelse med mäns livsvillkor världen över. Det handlar bland annat om det systematiska underordnandet av kvinnor i samhället, oavsett land, hudfärg och klass.

Den internationella kvinnodagen är berättelsen om vanliga kvinnor som har skapat historia - kvinnors kamp i århundraden för att få delta i samhället på samma villkor som män.

Kramfors kommun gjorde avtryck i historien när kommunens första kvinnliga kommunalråd, Malin Svanholm, tillträdde posten 1 januari 2020.

– Jämställdhet är en rättvisefråga och ett område som jag alltid brunnit för i mitt politiska arbete. Jag är stolt över att i min roll som kvinnlig ledare kunna visa kvinnor och flickor att de har samma möjligheter som män till ledande positioner i samhället, säger Malin Svanholm kommunstyrelsens ordförande.

På dagen för tre år sedan undertecknade kommunen den europeiska deklarationen för jämställdhet, CEMR. Ett åtagande för jämställdhet på lokal nivå där deklarationen omfattar alla aspekter av verksamheten, såväl det politiska arbetet som arbetsgivarfrågor och servicen till invånarna.

Hur jämställda är vi i Kramfors kommun när det kommer till några av de jämställdhetspolitiska målen?

 • Jämn fördelning av makt och inflytande
  I Kramfors kommunfullmäktige, ledamöter och ersättare, är könsfördelningen 53 % kvinnor och 47 % män.
 • Ekonomisk jämställdhet
  Lönegapet mellan kvinnor och män har sedan 2017 minskat med 5,63 %. 2022 tjänade kvinnorna 98,77 % av vad männen tjänade. 2017 var siffran 93,14 %.
 • Jämn fördelning av det obetalda hem och omsorgsarbetet
  År 2022 tog kvinnor i Kramfors ut 73,6 % andel av antalet föräldrapenningdagar. Tillfälliga föräldrapenningdagar (VAB) som togs ut av kvinnor, andel av antal dagar, var 59,5 %.

Fira Internationella Kvinnodagen i Kramfors med aktiviteter både morgon och kväll med kvinnor i fokus!

 • Bokfrukost på Bokhandeln kl 8.30.
 • Mingel på Biblioteket/Konsthallen kl 17.
 • Film i lilla salongen på BioCity kl 18.

Arrangeras av Internationella Kvinnoföreningen i samarbete med NBV, IOGT-NTO, Afrikagrupperna, Kramfors Bokhandel, Allsta Gård, Biblioteken i Kramfors.

Läs mer om aktiviteterna Länk till annan webbplats.

Vill du har lite inspiration på tema Jämställdhet så besök sidan
Forum jämställdhet 2023 Länk till annan webbplats.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Charlotte Karlsson

Frågor kring nyheten?

Kontaktperson

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
070-618 03 63
malin.svanholm@kramfors.se

Jill Arkeflod
Samordnare
Tel: 0612-801 67
jill.arkeflod@kramfors.se