Hembygdsgårdar

Hembygdsgårdarna är vårt gemensamma minne och ger oss en unik tillgång till vårt rika kulturarv. Byggnader, föremål, platser och berättelser lever vidare till kommande generationer om de bevaras och berättelserna levandegörs.

I Kramfors kommun finns flera aktiva föreningar med vackra gårdar och miljöer att besöka. Här får du några tips!

Gudmundrå hembygdsgård

Bjärtrå hembygdsgård Länk till annan webbplats.
Hembygdsgård i byn Nässom, Bjärtrå. Årlig konstvecka på logen, sommarcafé, olika evenemang.

Gudmundrå hembygdsgård Länk till annan webbplats.
Hembygdsgård strax utanför Kramfors stad med verksamhet året runt. Har bland annat ett dragspelsmuseum och en unik skivsamling, Sten Bergvall-samlingen, med flera tusen dragspelsinspelningar.

Hamnmagasinet Länk till annan webbplats.
Hamnmagasinet ligger vid Ångermanälven i Nyland och sköts av föreningen Hamnmagasinets vänner. Byggnaden minner om tiden då sjöfarten var stor i Nyland och längs älven. Här anordnas bland annat musikkvällar.

Hamnmagasinet i Nyland. Foto: WSP

Nora hembygdsgård Länk till annan webbplats.
Hembygdsgård i Noraström. Föreningen anordnar vandringar till natursköna och historiskt intressanta platser, samt andra typer av evenemang.

Nordingrå hembygdsgård Länk till annan webbplats.
Hembygdsgården ligger på en höjd i centrum av Nordingråvallen, med utsikt mot kyrkan och Vågsfjärden. Den viktigaste byggnaden är en timrad parstuga, vackert grå av ålder. Också invändigt är huset välbevarat och uppvisar olika traditionella sätt att bemåla väggar och dörrar. Möbler och bruksföremål visas i genuin miljö.
På hembygdsgården finns också en liten bagarstuga, en linskäkta från Sörle, en smedja, en långloge från Vallto och en storhässja.

Hembygdsgården är öppen för visning sommartid, med servering.

Nordingrå hembygdsgård

Nordingrå hembygdsgård

Skogs hembygdsgård Länk till annan webbplats.
Hembygdsgård i närheten av vackra Storsjön. Har bland annat bagarstuga till uthyrning och aktiviteter.

Styrnäs hembygdsgård Länk till annan webbplats.
Hembygdsgård i byn Myckelby. I Myckelby gamla skola finns utställningar. Föreningen ordnar sommarcafé och andra arrangemang samt har en vävstuga. Från Myckelby går en upprustad kyrkstig till Styrnäsgården.

Torsåkers hembygdsgård Länk till annan webbplats.
Hämragården, en trivsam gammal mangårdsbyggnad, är hembygdsgård i Torsåker. Föreningen arrangerar årligen flera aktiviteter såsom brasaftnar, musikunderhållning, surströmmingsfest, bygdespel, höstmarknad, Hembygdgårdens dag, friluftsgudstjänst med mera. Ett museum finns att besöka på övervåningen.

Ullångers hembygdsgård Länk till annan webbplats.
Hembygdsgården, som ligger i Skidsta by, sköts av Ullångers hembygdsförening. De ansvarar även för Mäjasjöns fäbodar och Finnpörtet, som är Ullångers äldsta byggnad. I hembygdsgården finns bland annat Wilhelm Pettersson-Bergers piano och andra minnessaker.

Ytterlännäs hembygdsgård Länk till annan webbplats.
Hembygdsgård med museum i byn Forsed, drygt en mil från Bollstabruk. Hembygdsföreningen ordnar aktiviteter och evenemang på hembygdsgården men även i Bollstabruk.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se