Hedersrelaterat våld och förtryck

Är du eller någon anhörig utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck? Här hittar du information om vart du kan vända dig för råd och stöd.

Hedersrelaterat våld och förtryck motiveras för att bevara hedern i en familj, släkt eller annan tillhörighet. Våldet och förtrycket kan se olika ut och drabba både kvinnor och män, även om det främst är kvinnor som blir utsatt.

Vad är hedersrelaterat våld och förtryck?

Ett hedersrelaterat våld och förtryck handlar i många fall om att begränsa och kontrollera en person. Det kan handla om att du själv inte får bestämma hur du ska gå klädd, vilka du ska umgås med eller hur din framtid ska se ut. Det kan även handla om att du känner dig övervakad och kontrollerad eller hotad av familj och släktingar.

Här kan du läsa mer om vad det innebär att leva i en hederskultur. Länk till annan webbplats.

Det finns hjälp att få

Upplever du att du är eller har varit utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck? Då finns stöd och hjälp att få för att förändra din situation.

Socialtjänsten

Du kan vända dig till socialtjänsten för att få stöd och rådgivning.

0612-802 06

ifomottagning@kramfors.se

Polisen

Om du blivit utsatt för hedersrelaterade brott är det viktigt att anmäla detta till polisen. Vid pågående brott där du behöver akut skydd ska du ringa 112.

Polisen.se Länk till annan webbplats.

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen är en telefonlinje för dig som utsatts för hot och våld. Telefonlinjen är öppen dygnet runt, samtalen är kostnadsfria och det finns möjlighet att vara anonym.

020-50 50 50

Kvinnofridslinjen.se Länk till annan webbplats.

Brottsofferjouren

Till brottsofferjouren kan du vända dig för stöd om du är brottsutsatt, vittne eller anhörig. Kontakten är kostnadsfri och anonym.

116 006

Brottsofferjouren.se Länk till annan webbplats.

Uppdaterad: Sidansvarig: Anna-Lena Högberg

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

ifomottagning@kramfors.se