Att välja grundskola

Alla får en plats i en kommunal skola, men har rätt att välja

Alla barn som är bosatta i kommunen tillhör en kommunal skolas upptagningsområde, vilket innebär att barnet blir tilldelad en plats i förskoleklass och grundskola, i ett område så nära bostaden som möjligt.

Alla har också möjlighet att välja skola, antingen till en annan kommunal skola, eller till en fristående skola. De barn som bor i en kommunal skolas upptagningsområde har alltid förtur.

Byte av skola

Om du funderar på att byta skola för ditt barn ska du först tala med rektor vid den skola barnet går på och sedan med rektor vid den skola du vill byta till. Rektor i nya skolan gör en bedömning om det finns plats för elever som inte tillhör det naturliga upptagningsområdet. Den som väljer annan skola än den anvisade kan inte räkna med att kommunen står för eventuella skolskjutskostnader. Du ansöker om byte av eller önskemål om skola i vår e-tjänst, länk finns i under relaterade länkar.

Skolskjuts och fritids

Om du accepterar den skola som kommunen anvisat har du rätt till skolskjuts inom de ramar som kommunen beslutar om. Den rätten gäller inte om du väljer en annan skola än anvisad eller en skola i annan kommun eller en friskola. Vid val av kommunal grundskola i annan kommun eller vid val av friskola har inte kommunen någon skyldighet att erbjuda skolbarnomsorg.

Uppdaterad: Sidansvarig: Carl Sundström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612 - 800 00

Besöksadress
Torggatan 2
872 80 Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se