26 augusti 2020

Kramfors vill etablera sig i spelindustrin

Spel för digitala plattformar är en industri som ständigt växer. Nu går Kramfors kommun in i ett västernorrländskt utvecklingsprojekt, Game on Mid Sweden, för att i framtiden bedriva utbildning inom spelutveckling på gymnasienivå.

Kramfors kommun har under våren deltagit i en förstudie, som visar att Västernorrland har potential att skaffa sig en position inom spelutveckling.

Som ett led i detta fattade kommunstyrelsens arbetsutskott igår, 25 augusti, beslut om att gå in med 100 000 kronor i Game on Mid Sweden, som leds av Bron Innovation. Bland övriga finansiärer finns Sundsvalls kommun. 

– Det är viktigt att vi hänger med i samhällsutvecklingen och attraherar våra unga med intressanta utbildningar som ligger i tiden. Självklart ser vi också en potential i att spelföretag etablerar sig i kommunen, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm.

Kommunstyrelsens vice ordförande Jon Björkman fortsätter:
– Spelindustrin är generationsöverskridande. Människor av vitt skilda åldrar med olika förutsättningar möts och spelar på lika villkor. Sedan erbjuder spelvärlden en ny arbetsmarknad som ger goda möjligheter att verka på landsbygden.

Spelutvecklare från Nordingrå anordnade Game Jam
Spelindustrin är stor i hela världen och i Sverige har den ökat med i genomsnitt 35 procent de senaste tio åren. I städer som exempelvis Skellefteå och Boden har kluster av spelutvecklare skapats, vilket fört med sig att fler bolag bildats och att internationella speljättar investerat i verksamheter i Sverige.

Michael Stenmark, spelutvecklare, konsult och ägare av ett spelbolag, har haft en aktiv del i det som skett i både Skellefteå och Boden. Han bor och verkar numera i Nordingrå. Michael genomförde tillsammans med kollegan Jakob Olofsson och lärare från Ådalsskolan ett så kallat Game Jam i Kramfors innan sommarlovet.

– Under två dagar hade vi en kreativ workshop med gymnasieelever från ett utvalt gymnasieprogram där deltagarna fick skapa enkla spel, testa idéer, få utlopp för sin kreativitet och inblick i hur processen från idé till färdigt spel kan vara, berättar Michael Stenmark.

– Intresset för att vara med var stort och gensvaret under workshopen visade att många kan tänka sig att utbilda sig till spelutvecklare.

Michael Stenmark, ägare av ett spelbolag och konsult, Henrik Nilsson, lärare på Ådalsskolan, och Jakob Olofsson, som jobbar för flera norrländska spelbolag.

Del i kommunens satsning på digitalisering
Peyman Vahedi, rektor på Ådalsskolan, anser att Kramfors kommun – som redan är långt framme inom digitalisering och visat att man både är flexibel i fråga om nya utbildningar – kan bli en stark aktör på området.

– Vi kan definitivt bedriva modern spelutvecklingsutbildning vid Ådalsskolan. Det kan i sin tur öppna upp för många positiva effekter för kommunen, säger Vahedi.

– Vi kommer att på flera sätt skapa möjligheter för elever att utbilda sig inom detta område. Bland annat planerar vi för ett fjärde utbildningsår för dem som vill satsa på en framtid inom spelbranschen.


Läs mer:
Ådalsskolan med satsning på dataspelsbranschen i länet (2020-01-24)

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se

Jon Björkman (V)
Kommunstyrelsens vice ordförande
0612-801 21
jon.bjorkman@kramfors.se

Peyman Vahedi
Rektor Ådalsskolan
0612-69 21 69
peyman.vahedi@kramfors.se