Författarna Karin Smirnoff och Mats Jonsson är två av föredragshållarna.

01 juli 2021

Kulturarvskonferens om Ådalen 31 - 90 år senare

Ifjol anordnade vi en konferens om kulturarvsturism i vårt besöksnäringsprojekt. Årets kulturarvskonferens har ett annat, men mycket aktuellt tema: Ådalen 31 – 90 år senare. Konferensen är en del i satsningen på minnesåret.

2021 är inte bara 90 år sedan Ådalen 31. I år fyller dessutom den svenska demokratin 100 år. En viktig faktor för demokratin i vårt samhälle är kulturarvet. Kulturarvet är en del av vår historia och identitet, och kan bidra till en fördjupad förståelse av demokratins förutsättningar.

Demokrati, historia, arbetarrörelse

Konferensen behandlar bland annat frågor om demokrati, historia och arbetarrörelse. Historikern Roger Johansson som skrivit boken Ådalen 31: kampen om historien föreläser. Folke Bernadotteakademin medverkar och drar kopplingar till samtida, internationella konflikter.

Ådalen 31 i litteratur och film

Vi tittar också närmare på hur Ådalen 31 skildrats i litteratur och film. Serietecknaren Mats Jonsson samtalar med författaren Karin Smirnoff, som i år fått fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris, om arbetarrörelsen och Ådalen 31 i litteraturen.

Mårten Blomkvist, författare, journalist och filmrecensent berättar om miljöerna och människorna vid Ådalshändelserna och inspelningen av Bo Widerbergs film Ådalen 31. Kvällen 12 oktober visar Ådalens filmstudio just den filmen på Bio Royal i Kramfors.

Öppet för anmälan

Konferensen äger rum på Sandö den 12 oktober. Vi följer naturligtvis Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Konferensen kan komma att ställas in, om smittspridningsläget försämras.

För mer information och anmälan:
Kulturarvskonferens om Ådalen 31 - 90 år senare

Kommunens program för 90-årsminnet:
Ådalen 31 - program för 90-årsminnet

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Frågor kring nyheten?

Karin Högström
Kulturutvecklare
Tel: 0612-800 81
karin.hogstrom@kramfors.se

Ninni Mellander
Enhetschef kultur
Tel: 0612-802 52
ninni.mellander@kramfors.se