Författarna Karin Smirnoff och Mats Jonsson är två av föredragshållarna

Kulturarvskonferens om Ådalen 31 - 90 år senare

Ifjol anordnade Kramfors kommun en konferens om kulturarvsturism. Årets kulturarvskonferens har temat Ådalen 31 – 90 år senare. Konferensen behandlar bland annat frågor om demokrati, historia och arbetarrörelse. Vi tittar också närmare på hur just Ådalen 31 skildrats i litteratur och film.

En viktig faktor för demokratin i vårt samhälle är kulturarvet. Kulturarvet är en del av vår historia och identitet, och kan bidra till en fördjupad förståelse av demokratins förutsättningar. I år fyller den svenska demokratin 100 år. Samtidigt minns vi Ådalshändelserna, och kopplar händelserna till nutiden.

Plats: MSB, Sandö
Tid och datum: 9:30–15:00 den 12 oktober

Programpunkter

9.30 – Fika
10.00 – Roger Johansson, professor i historia och didaktik vid Malmös och Lunds universitet. Kampen om Historien – Ådalen 31.
11.00 – Mattias Wandler, intendent på Fredsarkivet, Folke Bernadotteakademin. Globalt och lokalt – konflikthantering och fredsbyggande i ett historiskt perspektiv med exempel ur Fredsarkivet.

Lunch

12.45 – Musikframträdande med låtar ur ”En vacker dag”, musikalen om Ådalen 31, med Hansolof Furberg.
13.00 – Mårten Blomkvist, författare, journalist och filmrecensent. Om miljöerna och människorna vid Ådalshändelserna och inspelningen av filmen Ådalen 31.
14.00 – Författarsamtal mellan Karin Smirnoff och Mats Jonsson. Ådalen 31 och arbetarrörelsen i skönlitteraturen.

Efter konferensens slut finns möjlighet att besöka utställningen "Ådalen 31 – vändpunkt i svensk historia" på Lunde Folkets hus. Folkets hus är öppet för konferensdeltagare från ca 15:15 – 16.30.

Kl 18.30 samma kväll visar Ådalens filmstudio Bo Widerbergs film ”Ådalen 31” på Bio Royal i Kramfors. Det är fri entré till filmvisningen, men förbokning krävs. Mårten Blomkvist introducerar filmen.

Konferenslokalerna är väl tilltagna och vi kommer naturligtvis följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Konferensen kan komma att ställas in, om smittspridningsläget försämras.

Anmälan

Föranmälan via e-post: kommun@kramfors.se eller tel: 0612-800 00. Vid anmälan meddela eventuell specialkost eller om du inte ska äta lunch. Konferensen är kostnadsfri, men lunch betalas av deltagarna på plats.

Sista anmälningsdag är den 4 oktober. Konferensen har begränsat antal platser.

Välkomna!

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Karin Högström
Kulturutvecklare
Tel: 0612-80081
karin.hogstrom@kramfors.se