Förklaring till vattenprovtagning
Mikrobiologiska (bakterier) | |
---|---|
1 | Mikroorganismer (vid 22°): Bakterier som normalt finns i mark och sjöar. |
2 | Långsamväxande bakterier: Bakterier som normalt finns i mark och sjöar. |
3 | Escherichia coli (E.coli) Bakterier som indikerar påverkan från avlopp och/eller naturgödsel. |
4 | Koliforma bakterier: Bakterier som normalt finns i sjöar och vattendrag, men kan också betyda påverkan från avlopp. |
Kemiska | |
5 | Aluminium (Al): Förekommer naturligt i vatten. Används även i reningsprocessen. |
6 | Ammonium (NH4): Förhöjd halt kan indikera påverkan av avlopp och/eller gödsel. |
7 | Flourid (F): Finns naturligt i varierande halt i dricksvattnet. Halter upp till gränsvärdet har normalt en positiv effekt på tandstatusen. |
8 | Färg: Organiska ämnen (t.ex växtrester) och järn- och manganrester kan ge vattnet färg. |
9 | Hårdhet: Läs på tvättmedelsförpackningen för korrekt docering av tvättmedel. |
10 | Järn (Fe): Kan ge färg och grumlighet. |
11 | Klor: Används för att ta bort bakterier. Kan vid förhöjda halter ge ”badhuslukt”. |
12 | Konduktivitet: Ett mått på salthalten i vattnet. |
13 | Lukt: Organiska ämnen (t.ex växtrester) kan ge lukt och smak. |
14 | Mangan (Mn): Kan ge färg och grumlighet |
15 | Nitrit: Förhöjd halt kan indikera påverkan av avlopp och/eller gödsel. |
16 | pH: pH-nivån bör ligga mellan 7,5-9,0 |
17 | Smak: Organiska ämnen (t.ex växtrester) kan ge lukt och smak. |
18 | Turbiditet: Grumlighet |
Uppdaterad: Sidansvarig: Frida Lindman
Kontakt
Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00
Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors
Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors