Förklaring till vattenprovtagning


Förklaring till vattenprovtagning på dricksvatten


Mikrobiologiska (bakterier)

1


Mikroorganismer (vid 22°):

Bakterier som normalt finns i mark och sjöar.

2


Långsamväxande bakterier:

Bakterier som normalt finns i mark och sjöar.

3



Escherichia coli (E.coli)

Bakterier som indikerar påverkan från avlopp och/eller naturgödsel.
E.coli får vid analys av dricksvattnet ej påvisas.

4




Koliforma bakterier:

Bakterier som normalt finns i sjöar och vattendrag, men kan också betyda påverkan från avlopp.
Koliforma bakterier får vid analys av dricksvattnet ej påvisas.


Kemiska

5


Aluminium (Al):

Förekommer naturligt i vatten. Används även i reningsprocessen.

6


Ammonium (NH4):

Förhöjd halt kan indikera påverkan av avlopp och/eller gödsel.

7


Flourid (F):

Finns naturligt i varierande halt i dricksvattnet. Halter upp till gränsvärdet har normalt en positiv effekt på tandstatusen.

8


Färg:

Organiska ämnen (t.ex växtrester) och järn­- och manganrester kan ge vattnet färg.

9



Hårdhet:

Läs på tvättmedelsförpackningen för korrekt docering av tvättmedel.
Mjukt vatten är på tvättmedelsförpackningen 0‑6 °dH.

10


Järn (Fe):

Kan ge färg och grumlighet.

11


Klor:

Används för att ta bort bakterier. Kan vid förhöjda halter ge ”badhuslukt”.

12


Konduktivitet:

Ett mått på salthalten i vattnet.

13


Lukt:

Organiska ämnen (t.ex växtrester) kan ge lukt och smak.

14


Mangan (Mn):

Kan ge färg och grumlighet

15


Nitrit:

Förhöjd halt kan indikera påverkan av avlopp och/eller gödsel.

16


pH:

pH-nivån bör ligga mellan 7,5-9,0

17


Smak:

Organiska ämnen (t.ex växtrester) kan ge lukt och smak.

18


Turbiditet:

Grumlighet


Uppdaterad: Sidansvarig: Frida Lindman

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se