Tips och frågor

Har du funderingar angående din faktura? Vi har svaren på de vanligaste frågorna och en enkel beskrivning på hur fakturan är utformad.
Läs mer om VA-fakturor

Varför blir vattnet vitt ibland?

Det innehåller luft som bildar mikrobubblor när vattnet tappas upp. Efter någon minut försvinner bubblorna. Helt ofarligt alltså.

Varför är vattnet missfärgat?

Eftersom vattenledningar är gjorda av järn bildas med tiden rost i ledningarna. I samband med driftstörningar på ledningsnätet eller i fastigheter, exempelvis vattenläckor och uttag av vatten vid släckning av brand, ökar vattenhastigheten i ledningarna och rost kan lossna och missfärga vattnet. Vid missfärgat vatten, öppna kranen för kallvatten och spola tills vattnet är klart. Järnhaltigt vatten är inte skadligt för hälsan men kan missfärga porslin och ljus tvätt.

Hur skall jag dosera tvättmedel?

Det är beroende av vilken hårdhet vattnet har. Dosera efter anvisningen på tvättmedelsförpackningen. Vattnets hårdhet i Kramfors skiljer sig beroende på vart i Kramfors du bor. På sidan "Våra vattenverk" ser du vattnets hårdhet på den plats du bor.

Sil i vattenkran

Det finns oftast en sil i vattenkranen som har till uppgift att fånga upp partiklar. Skruva loss och rengör den med jämna mellanrum.

Varför är min vattenförbrukning plötsligt mycket högre/lägre än tidigare?

Minskad förbrukning kan bero på förändringar som till exempel att toaletten bytts ut till en snålspolande modell, att duschmunstycket är utbytt eller att antal personer som bor i fastigheten har ändrats.

Ökad förbrukning kan bero på att det finns ett läckage på vattenledningen någonstans i fastigheten. Vanligast är att man har läckande toalett, det kan du kontrollera genom att lägga en bit toalettpapper på porslinet och se om det blir blött utan att du spolar.

Du kan kontrollera dina ledningar genom att du stänger alla tappställen (exempelvis vattenkranar, dusch, disk och tvättmaskin) och därefter ser du om vattenmätarens kugghjul snurrar.

Spola rätt!

Uppdaterad: Sidansvarig: Frida Lindman

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se