Finskt förvaltningsområde, FFO 

Kramfors kommun, en del av Sveriges finska förvaltningsområde

Kramfors kommun ingår sedan 1 februari 2019 i förvaltningsområdet för finska. Det innebär ett förstärkt skydd för den finska minoritetens språk, kultur och rättigheter utöver det grundskydd som lagen för minoriteter och minoritetsspråk ger för landets samtliga nationella minoriteter (sverigefinnar, tornedalingar, samer, romer och judar).

Förstärkt skydd innebär att finsktalande har rätt att använda finska i sina kontakter med kommunen och att få svar i tal och skrift på finska. Kommunen ska också, till hel eller väsentlig del, kunna erbjuda barn-och äldreomsorg på finska.

Minoritet.se

För nyheter om Sverigefinnar, information om nationella minoriteter och mycket mer, se relaterad länk till höger.

Genom aktuella reportage och nyheter lär du dig mer om de nationella minoriteternas kultur, språk och vardag. Här samlas material som rör de nationella minoriteterna på ett ställe för att underlätta arbete inom förvaltningsområdena.

Publikationer på minoritet.se

På webbplatsen minoritet.se kan du ta del av och kostnadsfritt beställa Länsstyrelsens och Sametingets broschyrmaterial.

Minoritet.se sprider kunskap om urfolket samerna och Sveriges nationella minoriteter, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar. Sametinget ansvarar för minoritet.se på uppdrag av regeringen.

Se relaterade länkar på denna sida.

Uppdaterad: Sidansvarig: Lena Björn

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se