El-avfall
El-avfall är sådant som drivs av batteri eller har en sladd att sätta i strömuttaget. Dessa produkter innehåller ofta farliga ämnen och räknas alltså som farligt avfall. Därför ska det hanteras separat och inte blandas med annat avfall.
Om produkten i fråga fortfarande är hel ska den enligt avfallstrappans olika steg i första hand tillgängliggöras för återanvändning och återbruk på en begagnatmarknad.
När du köper en ny el-produkt kan du lämna motsvarande uttjänta produkt i butiken. Till exempel tvättmaskin, mobiler eller leksaker.
Större butiker som säljer el-produkter är skyldiga att ta emot smått el-avfall oavsett mängd och oavsett om du köper något eller inte. Det gäller butiker med försäljningsytor större än 400 m².
Elektronikbox för elavfall
Till de tvåfackskärl som levereras till villahushåll under 2024 följer det med en elbox där små batterier, ljuskällor och småelektronik ska slängas. Häng ut elboxen när minst ett av facken är minst halvfullt för att signalera till sopbilen att tömning behövs. Allt som skulle sorterats som småelektronik vid ÅVC är tillåtet att lägga i boxen.
Så behandlas el-avfall
Alla de små och medelstora elektronikprodukter som finns i hemmen sorteras in som farligt avfall och från Kramfors gör de sitt första stopp för sortering och hantering i Timrå. All hantering av elektronik i den här fraktionen hanteras manuellt och TV-apparater behandlas för sig då de ofta är stora och otympliga. Batterier och kondensatorer innehåller PCB och andra farliga ämnen och måste därför demonteras och hanteras som farligt avfall för att metalldelarna i sig ska kunna återvinnas. Även de små mängder ädelmetaller som finns i många IT-produkter som till exempel telefoner och surfplattor kan återanvändas i nya produkter.
Trä, textilier och plast som inte kan återvinnas förbränns och blir till fjärrvärme och el.
Mer om materialåtervinning
Mer om hur olika avfallsslag materialåtervinns kan du läsa på sidan om materialåtervinning.
Uppdaterad: