- Startsida
- / Stöd & omsorg
- / Äldre
- / Boende för äldre
- / Att flytta till särskilt boende
Att flytta till särskilt boende
Lämna din ansökan via e-tjänsten Stöd i hemmet, särskilt boende - ansökan och anmälan Länk till annan webbplats.
Vill du lämna in ansökan via papper finns ansökningsblanketten för biståndsinsatser under Relaterade dokument på denna sida.
Med särskilt boende menas en egen bostad med tillgång till personal dygnet runt. I anslutning till bostäderna finns gemensamma utrymmen för samvaro och aktiviteter.
Utformningen av lägenheterna varierar men gemensamt för alla är ett rum och hygienutrymme. Lägenheterna hyrs ut omöblerade så att var och en kan inreda efter sina önskemål, säng och sängbord ingår. Alla lägenheter är utrustade med brandvarnare.
Trygghetslarm kan beviljas av biståndshandläggare om behov finns.
Den som har fått lägenhet i ett särskilt boende får mer information av respektive boende om vad som är viktigt att tänka på när det gäller praktiska saker inför inflyttningen.
På särskilt boende ska du ges möjlighet till en meningsfull och aktiv vardag utifrån din förmåga och intressen.
På varje boende finns en aktivitetshandledare som har till uppgift att planera individuella aktiviteter utifrån dina önskemål och behov.
På ett särskilt boende finns det tillgång till sjuksköterska dygnet runt. När läkare behövs, kommer läkaren från närmaste hälsocentral. Avgifter för besök hos läkare och mediciner bekostas av den boende själv. Regionens högkostnadskort gäller.
Rehabilitering och aktivering är viktigt för möjligheterna att behålla förmågan att delta i vardagen. På särskilt boende arbetar både sjukgymnast och arbetsterapeut med ansvar för att bedöma behov och ge förslag på åtgärder. Det kan bland annat handla om förflyttningssvårigheter eller hjälpmedel.
Vid flytt till särskilt boende ska de hjälpmedel som används hemma tas med. De hjälpmedel som inte längre används ska återlämnas till närmaste hälsocentral eller kontakta Hjälpmedelscentralen 060-14 96 10 eller skicka ett mail till hjalpmedel.kundtjanst@rvn.se
Det finns möjlighet att äta i gemensam matsal. Vid behov går det att få specialkost.
Som anhörig/närstående är du en viktig resurs för din anhörig och du är en givetvis en naturlig del i vardagen på boendet.
Vid önskemål att bo tillsammans med partner som fått ett beslut beviljat om särskilt boende, så prövas det enligt gällande regelverk Socialtjänstlagen (SoL) samt rutin för Parboende.
När du flyttar till särskilt boende kommer du att erbjudas en kontaktperson i personalgruppen. Kontaktpersonens uppgift är att se till att du får det stöd du behöver på det sätt ni kommit överens om.
En genomförandeplan är en plan som beskriver hur en beslutad insats praktiskt ska genomföras och vilken målsättning det finns för hjälpen och stödet.
Genomförandeplanen utformas tillsammans med dig eller med någon som du vill ska företräda dig.
Du kan läsa om de avgifter och kostnader som du ska betala under rubriken Taxor och avgifter inom stöd och omsorg.
Uppdaterad: Sidansvarig: Anna-Lena Högberg
Kontakt
Biståndshandläggare
Tel: 0612-800 00 (växel)
Besöksadress
Torggatan 2
Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors