Kontaktperson

Vänskapsrelationer är viktigt för att må bra, men för vissa kan det vara svårt att knyta kontakter. En funktionsnedsättning kan ibland göra livet lite mer isolerat än det borde vara. Då kan du ansöka om att få en kontaktperson.

En kontaktperson är tänkt att fungera som en kompis. Syftet med insatsen är att bryta social isolering och bidra till att den som beviljats insatsen får möjlighet till fritidsaktiviteter utifrån sina egna önskemål, förmågor och behov. En kontaktperson kan hjälpa till med sociala kontakter, delta i fritidsaktiviteter och ge råd och stöd i vardagen.

Vem har rätt till kontaktperson?

Du som har en funktionsnedsättning kan ansöka om kontaktperson enligt Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade, LSS.

Insatsen är tänkt för dig som har ett begränsat socialt nätverk. Bor du i ett gruppboende så ingår det i personalens arbete att vara din kontaktperson.

Hur kan ett möte med en kontaktperson se ut?

En kontaktpersons främsta uppgift är att vara en medmänniska. Uppdragen kan se olika ut beroende på vilka önskemål som finns. Det kan till exempel vara att ta en fika, gå på bio eller ta en promenad.

Så här ansöker du

Om du har frågor eller vill ansöka om insatsen kontaktperson kontaktar du en LSS-handläggare via kommunens kundtjänst, se Kontakt.

Efter ansökan

Efter att du har ansökt kommer en bedömning att göras för att fastställa din rätt till stöd, därefter kommer du att få ett beslut. Du har rätten att själv bestämma om du vill ta emot det erbjudna stödet eller inte.

Om du inte är nöjd med beslutet har du möjlighet att överklaga och handläggaren kan assistera dig med att skriva ett överklagande. Om du önskar mer information är du välkommen att kontakta någon av våra LSS-handläggare.

Bli kontaktperson

Är du intresserad av att bli kontaktperson? Här kan du läsa mer om vad det innebär och hur du ansöker.

Att bli kontaktperson

Uppdaterad: Sidansvarig: Anna-Lena Högberg

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se