Föräldraskap

Coronaviruset- förändrar det vårt sätt att vara förälder?

För några kanske känns det som riktigt utmanande tider nu, när coronaviruset ändrar på invanda rutiner som kanske förskola och andra aktiviteter?

Du som förälder är den viktigaste personen för just ditt/dina barn. Att vara förälder är det mest underbara och samtidigt även det mest utmanande man kan vara med om.

På 50-talet myntade en känd barnläkare och barnpsykoanalytiker, D W Winniocott, begreppet ”En tillräckligt bra förälder”. Han redogjorde för att barn hinte har något nytta av perfekta föräldrar. Perfekta föräldrar, som säger och gör allt rätt i rätt stund, de finns inte! Däremot så måste man som förälder, arbeta för att hitta ett samspel och vara ett stöd för sina barn.

Ibland kan man känna sig osäker i sitt föräldraskap och det är helt normalt. För barnet växer, utvecklas och skapar nya rutiner. Här måste man som förälder göra anpassningar allt eftersom och pröva olika saker för att hitta rätt, till vad som passar just mitt barn och vår familj.

Vägledande samspel

Vägledande samspel, ICDP, är utarbetat från den empatiska relationen mellan förälder och barn. Materialet och förhållningssättet är grundat i den senaste tidens kunskap och forskning omkring barns och vuxnas hälsofrämjande utveckling. ICDP har också ett nätverk som verkar över hela världen, med att förbättra barns villkor världen över. Materialet utgår också från Barnkonventionen.

Här kommer en liten kort film, om Vägledande samspel, som förklarar lite mer.

Prata med barnen om Corona

Det är inte helt lätt att veta hur man ska prata med de yngre barnen om coronaviruset. Vi vuxna kanske inte heller beter oss som vi brukar, vilket barnen brukar vara snabba på att märka.

Barns oro kan visa sig på olika sätt. En del barn har förmågan att berätta att de är rädda, andra kanske visar sin ängslighet kring sådant som de i vanliga fall inte brukar visa oro för. Några barn kan få svårt att sova eller vill sova nära sina föräldrar. Andra barn kan hantera sin oro genom att ställa massor av frågor och vissa barn kanske inte visar någon oro alls, vilket också är normalt.

I en artikel Länk till annan webbplats. i tidningen Förskoleforum tipsar legitimerad psykolog Anna Hallberg om några saker man som förälder kan tänka på. Artikeln från Förskoleforum finns tillgänglig under en begränsad period.

Det finns hjälp att få

Om du är mer intresserad av Vägledande samspel eller om du behöver hjälp med vägledning i din föräldraroll, så finns det hjälp att få.

Kontakta Barnbackens familjecentral, så får du mer information.

Uppdaterad: Sidansvarig: Carl Sundström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Samordnare Familjecentralen
Gun-Mari Billström
Tel: 0612-808 20

GunMari.Billstrom@
kramfors.se