Skapande

Bild, musik, dans och drama beskrivs i läroplanen som olika former för barn att uttrycka sina upplevelser och tankar i. Man talar man om estetiska lärprocesser, om praktisk kunskap och att lära med hela kroppen.

I en förskola är skapandet en stor, naturlig och viktig del av vardagen. Det är på detta sätt som barnen uttrycker sig, bearbetar intryck på, beskriver sin värld och lär sig om andra saker. Små barn som inte har så många ord får möjligheten att istället uttrycka sig med sina händer.

Förskolan skall ta vara på barnens nyfikenhet och intressen och vi ska medvetet undervisa utifrån deras intressen. Det är alltså inte "färdiga skapa-efter-mallar" som ska eftersträvas. I ett medforskande arbetssätt är pedagogen lyhörd och skapar lärandesituationer på ett medvetet sätt under tiden hen undervisar.

Bygg med material

Använd det material ni har hemma!
Bygg och skapa av kartonger och toarullar. Använd en limpistol och släpp lös fantasin. Under relaterade dokument kan du få lite inspiration på saker att bygga.

Sök även på Pinterest Länk till annan webbplats., där finns mkt inspiration och tips inom olika områden.
Du behöver skapa ett konto, men det är gratis.

Apptips för Skapande

Tayasui Sketches (Appstore)

Appen Tayasui Sketches Länk till annan webbplats. är ett digitalt ritverktyg. Tomma vita blad med fina penslar och verktyg att välja bland. En konstnärsapp där du kan betala för att få tillgång till fler funktioner.

Ritplatta (Appstore) eller Drawing Pad (Playbutiken)

Appen Ritplatta Länk till annan webbplats. är även den ett digitalt ritverktyg. Skapa din egen konst genom att använda realistiska kritor, tuschpennor, målarborstar, färgpennor, klistermärken och mer.

Quiver - 3D Coloring App

Färglägg speciella målarbilder som blir "levande" när du scannar dem med appen Quiver Länk till annan webbplats..

Du hittar målarbilderna här Länk till annan webbplats.. MAn kan skriva ut alla gratis men vissa av dem måste man låsa upp inne i scanningsappen för att de skall fungera. Så vill man vara säker att kunna scanna dem utan att betala något så är det viktigt att bara skriva ut de bilder som är gratis.

Greenscreen by do Ink (Appstore)

Greenscreen by do Ink Länk till annan webbplats. är en app där man arbetar med Greenscreenfunktion. Filma ett klipp/fota en bild mot en grön ( eller annan distinkt färg) och lägg den filmen ovanpå en annan bild eller film. Men hjälp av denna funktion kan man skapa osannolika bilder och filmer. Helt plötsligt kan du sväva fritt ovanför Eiffeltornet eller bära en tung sten eller kanske ligga på ryggen på en Krokodil!
På detta sätt så kan vi börja tala med barnen om källkritik. Är allt vi ser på Youtube och TikTok sant?

Greenscreen effekt i appen iMovie

iMovie är en app där du kan skapa och redigera film. Du kan skapa filmer på frihand utifrån filmklipp och bilder eller skapa Trailers utifrån färdiga mallar där du lägger in dina bilder och filmer.
Man kan lägga till ljud och musik och det finns även en greenscreen funktion inbyggt i iMovie. Denna film visar hur du arbetar med Greenscreeneffekten.

Uppdaterad: Sidansvarig: Carl Sundström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se