För att utveckla utbudet i Höga Kusten samt utvecklas till en stark året runt-destination behöver området, likt till exempel Åre och andra destinationer, utveckla vinterturismen och förlänga sommarsäsongen till att omfatta även vår och höst.
Med sitt fördelaktiga läge och utbud har Skuleberget möjlighet att bli en stark motor för Höga Kustens besöksnäring och en destination i destinationen. Med en ny infrastruktur och inspirerande marknadsföring av området kan Skuleberget bli en friluftsdestination med möten, aktiviteter och boende året runt.
Projektets aktiviteter är uppdelade i tre kategorier:
Projektet ska innehålla rivning av befintlig lift och byggnation av ny infrastruktur. Fortsättningsvis ska en downhillbana för mountainbike och serviceanläggning inklusive parkering planeras och färdigställas. Arrendator för anläggningsdrift upphandlas under projekttiden.
En fortsatt utvecklingsplan för området med ansvariga aktörer och finansiering ska tas fram för att möjliggöra kompletterande satsningar i området. Nya produkter paketeras och marknadsförs mot relevanta målgrupper och marknader.
Bland de aktörer som har verksamhet kring Skuleberget finns:
Aktörerna runt Skuleberget har byggt flertalet av sina produkter kring den linbana som funnits för att ta besökare upp och ner från Skuleberget, både vinter- och sommartid.
Linbanans tekniska livslängd har tyvärr gått ut och har inte kunnat användas sen 2018. Att linbanan inte går att använda har inneburit uteblivna gästnätter och intäkter. Skuleberget som besöksmål klarar idag inte heller att fylla besökarnas behov av till exempel toaletter och parkeringsplatser.
Avsaknaden av linbana och övrig infrastruktur gör även att aktörerna i området inte kan satsa långsiktigt på samma sätt som om det funnits tillgänglighet till Skulebergets topp året runt. Detta påverkar utvecklingen av Skuleberget och Höga Kusten som destination i helhet.
Förbättrad tillgänglighet till Skulebergets topp året runt är på många sätt helt avgörande för att kunna öka antalet företag, produkter och besökare som krävs för att matcha efterfrågan och destinationens potential.
Alla befintliga och nya aktörer kring Skuleberget är viktiga för att nå projektvisionen och för hela Höga Kustens totala attraktionskraft. Målet är att på lång sikt skapa en hållbar och livskraftig destination - en av Sveriges bästa friluftsdestinationer året runt.
Klartecken från Länsstyrelsen för fortsatt arbete på Skuleberget (2020-09-15)
Vad händer vid Skuleberget? (2020-09-03)
Skulebergets korglift tas ned - undvik närvaro (2020-08-13)
Ny linbana vid Skuleberget - upphandling klar (2020-07-20)
Nu startar upphandlingen av entreprenör till Skuleberget (2020-06-03)
Tillväxtverket sa ja - Skulebergets framtid säkrad (2019-12-06)
Första steget är taget i Skulebergets utveckling (2019-09-12)
Skuleberget ska bli Sveriges bästa friluftsdestination (2019-08-14)
Arbetet med infrastrukturlösning för Skuleberget är igång (2019-03-25)
Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck
Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00
Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors
Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors
Kontaktperson
Patrik Asplund
Chef kultur- och fritidsenheten
0612-801 70
patrik.asplund@kramfors.se
Vi bryr oss. Om dig, varandra och alla andra. Det är med stolthet vi berättar om den vackraste av platser som formats av älven, havet, skogen, kulturen, världsarvet Höga kusten och skiftande epoker. Kramfors kommun blickar framåt, mot en framtid där vi fortsätter att generöst säga hej och välkommen hem till oss.
Kramfors kommun, 872 80 KRAMFORS
Telefon: 0612-800 00
E-post: kommun@kramfors.se
Organisationsnummer: 212000-2429
km är Högakustenleden
svenska världsarv finns i Kramfors
mm per år är landhöjningen i Höga kusten
meter är spännvidden mellan Högakustenbrons pyloner
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på hemsidan. Genom att fortsätta godkänner du vår
användning av cookies.