Totalförsvar är all verksamhet som behövs för att förbereda Sverige för krig. Totalförsvaret består av militärt försvar och civilt försvar. I den senaste försvarsinriktningen som antogs av riksdagen fastslogs att Sverige ska säkerställa den samlade förmågan i totalförsvaret.
Med anledning av den säkerhetspolitiska utvecklingen i Sveriges närområde har planeringen för att kunna hantera situationer med höjd beredskap återupptagits. Målet är att
Det är den första totalförsvarsövningen på över 30 år och med den vill man stärka Sveriges motståndskraft. Övningen kommer att pågå under hela året 2020 och Kramfors kommun är en av deltagarna.
På grund av prioritering av hantering av pandemin samt risken för smittspridning omplaneras resterande delar av Totalförsvarsövning 2020 med bland annat en förändrad tidplan där aktiviteter fortsätter in i 2021.
Civilt försvar är den verksamhet som ansvariga aktörer genomför i syfte att göra det möjligt för samhället att hantera situationer då beredskapen höjs. Civilt försvar är därmed inte en organisation.
Arbetet syftar till att skydda civilbefolkningen och att exempelvis sjukvård och transporter ska fungera vid krigsfara och krig. Vid krigsfara och krig ska det civila försvaret också kunna stödja Försvarsmakten.
För Kramfors kommun innebär det att vår viktigaste uppgift är att se till att vår verksamhet ska fungera så normalt som möjligt.
Sveriges kommuner och landsting, SKL, och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har träffat en överenskommelse om kommunernas arbete med civilt försvar på samma sätt som den tidigare överenskommelsen om krisberedskap. Detta innebär att kommunen får ett litet bidrag för att arbeta ett antal prioriterade frågor. Dessa är
I Sverige har vi totalförsvarsplikt, den omfattar alla invånare mellan åldrarna 16-70 år. Totalförsvarsplikt betyder att alla som omfattas måste delta i uppgifter inom totalförsvaret. Det kan vara allt ifrån att göra allmän värnplikt till att bära vapen i strid eller att rensa upp efter en större olycka. Under höjd beredskap gäller allmän tjänsteplikt, vilket innebär att varje person måste inställa sig. Ungdomar i åldrarna 16-18 år är undantagna väpnad strid och tilldelas andra uppgifter.
Varje kommun ska ha planer för att kunna upprätthålla sin verksamhet under höjd beredskap. Kommunen har ett geografiskt områdesansvar och vid höjd beredskap ska kommunstyrelsen verka för ledning och samordning av det civila försvaret inom respektive kommun.
Vid höjd beredskap eller om ransoneringslagen träder i kraft ska kommunen vidta de åtgärder som behövs för försörjning med nödvändiga varor. Vi ska också medverka vid allmän prisreglering och ransonering, samt delta i genomförandet av de åtgärder som är viktiga för landets försörjning.
Det är i stort sett samma åtgärder som behövs inom både krisberedskapen och det civila försvaret för att skydda befolkningen och samhällsviktiga funktioner. Krisberedskap är enligt den försvarspolitiska inriktningspropositionen en grundläggande förutsättning för arbetet med civilt försvar.
Uppdaterad: Sidansvarig: Margareta Fällström
Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00
Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors
Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors
Kontaktperson
Margareta Fällström, kommunledningsförvaltningen
Vi bryr oss. Om dig, varandra och alla andra. Det är med stolthet vi berättar om den vackraste av platser som formats av älven, havet, skogen, kulturen, världsarvet Höga kusten och skiftande epoker. Kramfors kommun blickar framåt, mot en framtid där vi fortsätter att generöst säga hej och välkommen hem till oss.
Kramfors kommun, 872 80 KRAMFORS
Telefon: 0612-800 00
E-post: kommun@kramfors.se
Organisationsnummer: 212000-2429
km är Högakustenleden
svenska världsarv finns i Kramfors
mm per år är landhöjningen i Höga kusten
meter är spännvidden mellan Högakustenbrons pyloner
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på hemsidan. Genom att fortsätta godkänner du vår
användning av cookies.