En ung kvinna med down syndrom sitter på en säng och tittar sig i spegeln. Bakom henne hjälper en arbetsterapeut henne att ta på örhängen.

Everyday Life Rehabilitation (ELR)

Sedan en tid tillbaka ingår Funktionsstöd i ett forskningsprojekt som drivs av Umeå universitet. Metoden som används heter Everyday life rehabilitation, vilket fritt översatt blir Berika vardagslivet. Målgrupp är personer med en intellektuell funktionsnedsättning som bor i våra gruppbostäder.

Syftet med projektet är att ge de boende stöd och möjlighet att påverka sitt vardagsliv och sin hälsa i positiv riktning. På ett personligt och berikande sätt kan de under handledning av arbetsterapeut välja ut en vardagsaktivitet eller intresse som man vill utöva.

ELR fokuserar på återhämtning till ett meningsfullt liv, genom ökad tilltro till att våga utvecklas och att bli mer aktiv och delaktig i sitt eget liv och socialt, oavsett symtom eller psykiskt mående.

Läs ett konkret exempel

Hillevi har orientering på schemat med ELR

Två kvinnor på promenad i Kramfors. Det är vinter.

I väntan på bättre orienteringsväder är promenader i olika tempon en bra aktivitet.

Meningsfulla aktiviteter i vardagen som deltagarna själva väljer och som utvecklar och berikar vardagslivet – det har personer som bor på våra gruppboenden chans att få genom satsningen Everyday Life Rehabilitation (ELR). En av de som nappat är Hillevi Sjökvist.

– Jag blev jätteglad när jag fick frågan om att delta. Jag har tidigare sysslat med anpassad orientering i en annan kommun och har saknat att göra det i Kramfors. Min arbetsterapeut Sofia ska hjälpa mig att undersöka vilka förutsättningar som finns att orientera längs anpassad bana, säger hon.

Läs mer om Hillevi och ELR

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Samordnare
God och nära vård Kramfors
Anna Böhlenius
Tel: 0612-803 84

Kontaktbrevlåda:
naravard@kramfors.se