Brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete

Kramfors ska vara en trygg och trivsam plats med goda levnadsvikkor för alla.
Vi tror på engagemang, delaktighet och inflytande när vi genom att samverka brett med medborgare, civilsamhället, organisationer, myndigheter och närliggande kommuner hjälps åt för att öka tryggheten och förebygga brott.

 

Kommunerna har ett lagstadgat ansvr för det brottsförebyggande arbetet Lag SFS 2023:196 Länk till annan webbplats.

Lagen innebär i korthet att kommunen ska

  • kartlägga brottslighet inom sitt geografiska omraåde och ta fram en åtgärdsplan
  • besluta om åtgärdsplanan
  • ha en samordningsfunktion
  • ha ett sammansatt råd med koppling till kommunstyrelsen

Den 12 April undertecknades medborgarlöftet för åren 2024-2026. medborgarlöftet undertacknades tillsammans med Härnösands och Sollefteå kommun, vilket innebär att samma medborgarlöfte gäller för hela polisområde södra Ångermanland. Det är första gången som den brottsförebyggande samverkan som finns mellan kommunerna förtydligas i ett gemensamt löfte.

Medborgarlöften 2024-2026

Polisen och kommunerna kommer under åren 2024–2026 fokusera på följande fyra områden:

Droger

Polisen och kommunen ska:

  • Aktivt verka för att förebygga och begränsa användning av droger.
  • Arbeta för att tidigt upptäcka personer som riskerar att hamna i missbruk samt erbjuda dem erforderligt stöd. Ett extra fokus ska ligga på tidig upptäckt hos unga personer.

Hemmet ska vara en trygg plats

Polisen och kommunen ska:

  • Samverka för att förhindra våld i hemmet och/eller mot särskilt utsatta personer sker samt utveckla arbetet gällande hjälp till brottsutövare i syfte att förhindra att ytterligare brott begås.

Trafik

Polisen och kommunen ska:

  • Tillsammans med andra relevanta aktörer och ur flera olika perspektiv arbeta aktivt för att trafikmiljön ska vara trygg och säker för alla som vistas där, både på vägar med högre hastigheter och inne i kommunens samhällen.

Ekonomisk brottslighet

Polisen och kommunen vill:

  • Öka medborgarnas medvetenhet kring bedrägerier samt stärka deras förmåga att stå emot denna typ av brott. Tillvägagångssätt för dessa brott förändras och kunskap behöver spridas löpande. Genom att belysa och diskutera frågan önskar polisen och kommunen även minska känslan av skam när man blivit utsatt för brott och oro för utsatthet.
  • Gällande välfärdsbrottslighet och arbetslivskriminalitet ska polisen och kommunen arbeta för att motverka att externa aktörer, företag eller privatpersoner, otillbörligen utnyttjar kommunala eller regionala medel för egen vinning.

Till varje område kommer det kopplas aktiviteter som polisen och kommunen till stor del kommer genomföra i samverkan i syfte att minska brottsligheten och öka tryggheten.

Samverkansöverenskommelse

Förutom medborgarlöftet så antogs samverkansöverenskommelse mellan Kramfors kommun och lokalpolisområde södra Ångermanland av kommunstyrelsen vid sammanträdet 9 april.

Lokala BRÅ Kramfors

FTS-rådet, rådet för folkhälsa trygghet och säkerhet

Du är viktig!

Som privatperson och invånare är du viktig i det brottsförebyggande arbetet!
Du kan bidra med viktig information och förebygga brott och kriminalitet genom att:

Alltid anmäla brott och skadegörelse

Även om det rör sig om vardagsbrott som klotter och krossade fönsterrutor och även om du tror att brottet inte kommer att klaras upp. Genom att alltid anmäla brott så bidrar du till att förebygga brott.

Om du inte gör en polisanmälan så har brottet officiellt inte ägt rum. För att polisen ska kunna kartlägga var och hur brott begås behöver de din hjälp. Och du hjälper genom att anmäla brott till polisen. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Din anmälan motverkar kriminalitet

Din anmälan är mycket viktig för att polisen ska kunna använda sina resurser till att motverka kriminalitet. Anmäler du kan även andra aktörer som Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet (FTS), förvaltningar och jour arbeta med problemen. Då minskar risken för att du eller någon annan utsätts för samma brott igen.

Kan utredas långt efteråt

Hjälp till så att brott klaras upp. Det händer ofta att brott reds ut långt efter att en anmälan gjorts, exempelvis vid en husrannsakan på grund av misstanke om andra brott. Vid sådana tillslag kan polisen hitta stöldgods som har med tidigare brott att göra – men finns ingen tidigare anmälan på stöldgodset tillfaller det tjuven.

Klotter kan också klaras ut i efterhand då polisen känner igen så kallade "tags", signaturer, och mönster.

Håll dig uppdaterad och informerad

Polisen sammanställer fyra gånger årligen ett nyhetsbre Länk till annan webbplats.v om det brottsförebyggande arbetet. Där kan du läsa information om hur du skyddar dig mot inbrott och stölder, säkerhet på internet, bedrägerivarningar och grannsamverkan med mera.

Trygghetsvandringar är ett prioriterat område i åtgärdsplanen för det brottsförebyggande arbetet 2024-2026. Just nu pågår ett arbete med att planera för genomförande av trygghetsvandringar.

Trygghetsvandring kommer att genomföras från och med hösten 2024 och framåt. Mer information kommer under hösten.

Tidigare genomförda trygghetsvandringar:

  • Kramfors centrum, 2017 och 2021
  • Bollstabruk 2018
  • Docksta och Ullånger 2019
  • Nyland 2020
  • Nora och Nordingrå 2021

Trygghet är viktigt!
Hur trygga vi känner oss i vardagen påverkar hur och var vi rör oss. Känslan av trygghet och otrygghet påverkar vår vardag, utveckling, möjligheter att lära oss saker och våra förmågor till att skapa relationer.

Barn och unga spenderar en stor del av sin tid och delar med sig av sina liv på nätet, kanske lika stor del eller till och med större del än IRL (i verkliga livet).
Men vad gör de på nätet?
De roar sig, umgås, lär sig, utforskar sin sexualitet, testar och överskrider gränser, skaffar sig vänner och ovänner, beter sig bra och mindre bra. Skillnaden på nätet och IRL är att det finns nya sätt att göra allt detta på. Både nya möjligheter men också nya risker. Barn och ungas liv på nätet påverkar deras hälsa och tyvärr blir riskerna på nätet allt fler.

Erfarenheter från polis, elevhälsa och forskare visar att barn har ett stort behov att dela med sig till vuxna om vad som händer på nätet och att de gärna vill att vuxna också är närvarande där.

Du som förälder/vuxen är en viktig del i ditt barns liv på nätet genom att samtala, ställa frågor och visa intresse.

Här kan du ladda ner material som beskriver hur du gör en trygghetsvandring på nätet med barn och unga.

Trygghetsvandring på nätet för vårdnadshavare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Metoden är framtagen av medarbetare i Härnösandskommun:
Anna-Karin Hassleborg, Brottsförebyggande samordnare
Maria Sondell Skolkurator
Marianne Nordhage, IT-pedagog

I Kramfors kommun samverkar vi med polis, tull, post- och paketombud utifrån arbetsmetoden Tillsammans mot illegala försändelser. metoden bygger på samverkan och kunskapsutbyte mellan aktörer för att försvaåra spridning av illegala föremål i post- och paketflödet.

Metoden är framtagen i samverkan mellan Lässtyrelsen Västernorrland, Länsstyrelsen Jämtland, Länsstyrelsen Västerbotten och Länsstyrelsen Norrbotten, berörda aktörer och flertalet aktörer i post- och paketbranschen.
Här kan du läsa mer och hämta information om metoden:

Tillsammans mot illegala försändelser - en metodhandbok Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länsstyrelsens Västernorrlands sida om brottsförebyggande arbete Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Guiden Gängsnacket riktar sig till föräldrar och andra vuxna om hur kriminella gäng rekryterar barn. Länsstyrelserna och polisen har tagit fram guiden efter önskemål från flera kommuner och stadsdelar. Den lyfter bland annat vilka varningstecken man bör vara vaksam på och vilket stöd som finns i samhället om man känner oro för ett barn.

Guiden finns tillgänglig på svenska och har även översatts till nio andra språk, inklusive engelska, tigrinska, turkiska, spanska, somaliska, persiska (farsi), franska, centralkurdiska (sorani) och arabiska. Information på dessa språk finns att hämta via länken nedan

Praktisk vägledning för yrkesverksamma

För yrkesverksamma som önskar använda Gängsnacket som ett hjälpmedel i sitt arbete, finns även en handledning tillgänglig. Handledningen erbjuder praktisk vägledning och stöd för att effektivt använda Gängsnacket i kommunikationen med föräldrar.

Gängsnacket – Broschyr och handledning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Länsstyrelsen Västmanland)

Våldsbejakande extremism är ett samlingsbegrepp för rörelser, ideologier eller miljöer som inte accepterar en demokratisk samhällsordning och som tar till våld för att uppnå ett ideologiskt mål. Dit hör miljöer som den högerextremistiska vit makt, den vänsterextremistiska autonoma och den islamistiska extremismen.

Förebyggande arbete

Att förebygga våldsbejakande extremism är av avgörande betydelse för att förhindra att odemokratiska krafter får fäste i samhället. För att göra detta krävs ett väl fungerande och långsiktigt samarbete mellan de aktörer som på olika sätt berörs av frågan.

Det handlar om både offentliga verksamheter som kommun, skola, fritidsverksamhet, socialtjänst, polis och säkerhetspolis samt det civila samhället (idrottsföreningar, ungdomsorganisationer och religiösa samfund). Arbetet sker bland annat genom kartlägga, arbeta förebyggande samt sprida kunskap.

Lämna en extrem miljö
För personer som är på väg in eller vill lämna en våldsbejakande extremistisk miljö och för anhöriga till personer som befinner sig i en extrem miljö kontakta socialtjänsten för stöd, råd och hjälp.

Mer information

Vill du veta mer om vad våldsbejakande extremism är och hur man upptäcker signaler på att någon är på väg att ansluta till en grupp kan du läsa mer via länkarna på denna sida, se relaterade länkar.

CVE, centrum för våldsbejakande extremism Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Stödtelefon för yrkesverksamma
Centrum för våldsbejakande extremism 08-527 44 290.

Socialtjänsten mottagning individ- och familjeomsorg
kontakt uppgifter

Telefon: 0612-80206.

mail: infomottagning@kramfors.se

Rädda barnen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rädda barnens orostelefon 020-100200

Polisen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.114 14

I det akuta läget ska du alltid vända dig till den polisen på 114 14 eller till kommunens socialtjänst.

Uppdaterad:

Innehåll på sidan