Rådgivande organ

I Kramfors kommun finns flera intressegrupper som samråder med kommunens tjänstemän och politiker.

Nedan kan du läsa mer om respektive råd och deras arbete.

Landsbygdsrådet är mötesplats och en arena där personer som är engagerade i lokal utveckling träffas tillsammans med representanter från Kramfors kommun.

Livskraftig landsbygd

Vid rådets möten diskuteras aktuella frågor för att skapa en livskraftig landsbygd samt utbyts information om vad som är händer runt om i kommunen. Landsbygdsrådet träffas minst tre gånger per år.

Rådets sammansättning

I landsbygdsrådet deltar representanter från Bjärtrå, Gudmundrå, Nora, Nordingrå, Skog, Styrnäs, Ullånger, Ytterlännäs och Vibyggerå.

Från Kramfors kommun deltar kommunalråd, oppositionsråd och en tjänsteperson från samhällsavdelningen. Beroende på vilka frågor som ska diskuteras bjuds personer in från kommunen, myndigheter, föreningar med flera intressenter till rådets möten.

Har du frågor och idéer?

Har du frågor om och idéer för landsbygdsutveckling? Då är du välkommen att kontakta Andreas Gylling, samhällsplanerare vid samhällsavdelningen. Se kontaktuppgifter under rubriken "kontakt" längst ner på sidan.

Näringslivsrådet i Kramfors startades upp hösten 2019 och bestod då av representanter från företagarorganisationen Företagarna, tillsammans med företrädare för Kramfors kommun. Nu har det skett en nystart med en ny sammansättning av medlemmar, där alla företagarorganisationer i kommunen finns representerade.

Tydlig målsättning

Näringslivsrådets främsta uppgift är att utveckla och diskutera mål på kort och lång sikt, som leder till en attraktiv och livskraftig kommun för medborgare och näringsliv.

Näringslivsrådet är en viktig mötesarena där politik, tjänstepersoner och näringslivet lär känna varandra och bidrar med sådant som ska göra att Kramfors når målsättningen Västernorrlands bästa företagsklimat 2025.

Uppdraget för deltagarna i Näringslivsrådet är att delta och aktivt verka för att… ”Kramfors kommun ska vara en plats där man vill utveckla, starta, driva och äga företag. Målbilden är fler nystartade företag, ökad tillväxt i befintliga företag, nya etableringar, hög företagsamhet, fler sysselsättningstillfällen, tillgång till arbetskraft och fler unga företagare. Vi ska tillsammans med företagare och andra aktörer driva frågor som är bra för Kramfors”.

Rådets sammansättning

Näringslivet representeras av:

  • Micael Gabrielsson, Företagarna,
  • Kristina Wallin-Nylén, Företagarna,
  • Arnold Sundström, Småföretagarna,
  • Ann–Christin Larsson, Futura,
  • Stefan Andersson, Nora–Klockeföretagarna,
  • Anna Hellgren, Höga Kusten Turism,
  • Torbjörn Ullsten, Höga Kusten Företagarna,
  • Michael Stenmark, Nordingrå Intresse– och Företagarförening,
  • Fredrik Högberg, Nylands Föreningsråd,
  • Miriam Sundström, Nylands Engagerade i samarbete med Handel och Industri och
  • Hans–Erik Näslund, Vibyggerå Byalag och företagarförening.

Kramfors Handels plats i rådet är vakant.

Kramfors kommun representeras av:

  • Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande,
  • Jon Björkman (V), kommunstyrelsens vice ordförande,
  • Ida Stafrin (C), oppositionsråd,
  • Susanne Königson, biträdande förvaltningschef,
  • Mikael Berggren, tf. näringslivschef samt
  • Magnus Seifert, näringslivsutvecklare.

Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet, FTS-rådet, har till uppgift att samordna insatserför att nå god folkhälsa, trygghet och säkerhet för kommunmedborgarna i Kramfors kommun.

Informationsforum

Rådet lyder under kommunstyrelsen. Rådet är inget beslutsforum utan ett informationsforum för utbyte av information mellan kommunens politiker, tjänstepersoner och externa organisationer. Rådet leds av kommunstyrelsens vice ordförande. Rådet träffas fyra gånger per år, vid behov kan extra sammanträden bli aktuella.

Protokoll från FTS-rådet

Här finns protokollen från Rådet för folkhälsa, trygghet och säkerhet och från träffarna som pensionärsgruppen genomfört.

Från och med 2023 så skrivs enbart mötesanteckningar.

Seniorrådet är ett samverkansråd som verkar för de äldres intressen inom Kramfors kommun.

Syftet med rådet

Att ge tillfälle att påverka och förbättra situationen för kommunens pensionärer.

Genom dialog och delaktighet berörs bland annat frågor kring boende för äldre och service från kommunen som tekniska lösningar i hemmet. Rådet omfattar även frågor som rör äldres förutsättningar till hälsosamma levnadsvanor exempelvis kost, motion, trygghet, delaktighet och tillgänglighet.

Rådets sammansättning

Rådet består av representanter från olika pensionärsorganisationer och kommunens nämnder, tjänsteperson samt politiska representanter.

Seniorrådet sammanträder fyra gånger per år.

Ungdomsrådet ska ge möjlighet för barn och ungdomar att föra fram sina önskemål och idéer om hur vi tillsammans formar framtiden i Kramfors kommun. Politiker, tjänstepersoner och kommunala bolag ska kunna ställa frågor eller ge uppdrag till rådet.

Vilka ingår i ungdomsrådet?

Kramfors ungdomsråd består av barn, ungdomar, tjänstepersoner och politiker. Rådet sammanträder fyra gånger per år. Utöver det bjuder rådet in till träffar för barn och unga som vill möta politiker och beslutsfattare. En av träffarna äger rum varje år i samband med den internationella barnkonventionsdagen, 20 november.

Vilka som deltar vid ungdomsrådets möte och vad rådet gör påverkas av riktlinjen för samverkansråd (KS 2022/131).

Kontakt

Kom in kundtjänst
Telefon 0612-800 00
kommun@kramfors.se

Landsbygdsråd:
Andreas Gylling, utvecklingssekreterare
Telefon 0612-808 18

Näringslivsråd:
Mikael Berggren, tf. avdelningschef
Telefon 0612-800 80

Råd för folkhälsa, trygghet och säkerhet:
Elisabeth Svanberg, folkhälsoutvecklare
Telefon 0612-801 92

Seniorrådet:
Berit Fällström, administrativ chef
Telefon 0612-803 56

Relaterade länkar

Uppdaterad:

Innehåll på sidan