Fotograf: Stefan Sundkvist
Sannolikheten för ett dammbrott i Ångermanälven är mycket låg, men det kan inträffa. Allvarligast för Kramfors kommun är om Hällbydammen norr om Junsele brister. Det får konsekvenser hela vägen ner efter älven. Sollefteå kommun drabbas mest. Där kan vattnet i värsta tänkbara scenario stiga med upp emot 15 meter.
Kramfors kommun drabbas också. Bor du nära älven så kan du behöva evakueras. Om Ångermanälven svämmar över kan det bli mycket stora skador längs hela älven ner mot Nyland. Dit når flodvågen 10-12 timmar efter ett dammbrott.
Nej, det blir inte någon flodvåg, men vattnet stiger relativt snabbt. Snabbast stiger vattnet närmast där dammen finns.
Det varierar längs älven och beror på hur miljön och området ser ut.
Om vattnet börjar stiga kan du komma undan i promenadtakt, men stora områden kan översvämmas och behöva utrymmas. Du och dina närmaste behöver komma i säkerhet. Tänk också på grannar som inte har bil. Har du djur ska även de evakueras.
Du ska se till att du får med dig det viktigaste. Du kan behöva vara borta hemifrån i några dagar:
Översvämningen pågår inte mer än i en vecka. Däremot kan de arbeten som behöver göras för att ställa i ordning efter olyckan ta mycket längre tid.
Kommunen ansvarar för:
Länsstyrelsen ansvarar för samordning vid händelser som rör flera kommuner. Länsstyrelsen i vårt län har tagit fram en beredskapsplanering för dammhaveri i Ångermanälven, Indalsälven och Ljungan. Den beskriver konsekvenser för Västernorrland vid största tänkbara dammbrott.
Dammägarna har ansvaret för att dammarna är säkra.
Det beror på olika faktorer: hur mycket vatten som finns i magasinen och i älven, eller när på dygnet dammbrottet sker. Det kan också bero på det som kallas förvarningstid. Med det menas vilken möjlighet aktörerna (kraftverksägare, myndigheter, kommuner och allmänhet) har att hinna förbereda sig för olyckan.
Den är inte särskilt stor men eftersom det finns en stor älv som rinner genom vår kommun behöver vi ha en beredskap för vad som kan hända.
Under relaterade dokument finns en översiktlig kartbild där du kan se utbredningen. Mer detaljerad karta finns hos länsstyrelsen Västernorrland, se relaterad länk.
Om en stor damm går sönder kan stora områden längs älven där dammen finns svämmas över.
Det kan innebära att viktiga samhällsfunktioner som vägar, järnvägar, broar, el- och telenät kan slås ut eller skadas allvarligt. Därför är det viktigt att alla som bor vid en älv har en bra bild av hur riskerna ser ut och vad man ska göra om något allvarligt inträffar.
Vid dammbrott i Hällbydammen (som är den med störst konsekvenser för Kramfors) blir vattennivåerna mycket höga i Ångermanälven.
Med god beredskap och bra planering kan konsekvenserna av ett dammbrott mildras. Därför har länets kommuner tillsammans med Länsstyrelsen och dammägarna gjort en planering för dammbrott. I planen finns övergripande information om konsekvenser samt olika aktörers ansvarsområden och krishantering vid dammbrott.
En viktig del i arbetet med att ta fram beredskapsplaner har varit:
Vid vårflod och stor nederbörd kan det bli stora översvämningar även om inte en damm brister. I Länsstyrelsens karttjänst kan du se vilka områden som beräknas översvämmas vid höga flöden.
I Västernorrland finns 22 större dammar. De finns i Ångermanälven, Moälven och Gideälven i Ångermanland. Samt i Ljungan och Indalsälven i Medelpad.
För att producera el måste vattnet kunna regleras med dammanläggningar. Risken för att en damm ska brista och orsaka en översvämning är mycket liten. I Sverige har aldrig en större damm brustit, däremot finns händelser med mindre dammar.
Text
Uppdaterad: Sidansvarig: Margareta Fällström
Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00
Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors
Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors
Kontaktperson
Margareta Fällström, kommunledningsförvaltningen
Vi bryr oss. Om dig, varandra och alla andra. Det är med stolthet vi berättar om den vackraste av platser som formats av älven, havet, skogen, kulturen, världsarvet Höga kusten och skiftande epoker. Kramfors kommun blickar framåt, mot en framtid där vi fortsätter att generöst säga hej och välkommen hem till oss.
Kramfors kommun, 872 80 KRAMFORS
Telefon: 0612-800 00
E-post: kommun@kramfors.se
Organisationsnummer: 212000-2429
km är Högakustenleden
svenska världsarv finns i Kramfors
mm per år är landhöjningen i Höga kusten
meter är spännvidden mellan Högakustenbrons pyloner
Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på hemsidan. Genom att fortsätta godkänner du vår
användning av cookies.