Trädgårdsavfall som lagts ovanpå en kompost

Kompost och Bokashi

Våra hushållssopor i Kramfors består till nästan en tredjedel av matavfall, vilket går att kompostera på olika sätt. Att kompostera och använda mullen som gödning och jordförbättring i trädgården är ett bra alternativ för självförsörjning av näringsrik jord till sin trädgård.

Kompost

Att kompostera i sin trädgård är inte svårt, det gäller bara att kunna ”receptet”. Det handlar om att ge maskar, svampar och bakterier en bra miljö, resultatet blir näringsrik mull till trädgårdsland, krukväxter och rabatter.

Läs mer om kompostering under menyn för Relaterade dokument på denna sida.

Bokashi

Bokashi kökskompostering är en metod för att återvinna matavfall och omvandla det till jord och kemikaliefri gödning. Med hjälp av mikroorganismer omvandlas allt vanligt matavfall som kött, grönsaker och kaffesump snabbt till jordförbättring som direkt kan användas i rabatten och trädgårdslandet.

Matavfallsinsamling

När vi 2024 börjar samla in matavfall från kommunens alla hushåll kommer du som asöker och får din kompost godkänd fortfarande kunna kompostera ditt eget matavfall. Du kommer precis som alla andra hushåll att bli tilldelad ett sopkärl med utrymme för separat utsortering av matavfall och du använder det facket efter behov. De gånger du inte lämnar något matavfall betalar du inte heller någon viktavgift för detta.

Tillstånd

Om du vill kompostera hushållsavfall, oavsett vilken metod du använder, ska du anmäla det till avdelningen för Miljö- och hälsa.

Du som hemkomposterar ditt matavfall och har fått din kompost godkänd av kommunen kommer kunna fortsätta med detta även efter att matavfallsinsamlingen från hushåll har startat.

För trädgårdsavfall, exempelvis löv, kvistar, gräs med mera, krävs inget tillstånd.

Anmälan via e-tjänst

Anmälan för kompost eller bokashi gör du enkelt via vår e-tjänst Kompostera hushållsavfall - anmälan.

Om du vill kompostera latrin använder du e-tjänsten som heter Separeringstoalett och kompostering av latrin.

E-tjänsterna når du via menyn för Relaterade e-tjänster på denna sida.

Uppdaterad: Sidansvarig: Anna Karlström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Tekniska avdelningen
Ringvägen 34, vån 4, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Annamaria Berglund
annamaria.berglund@kramfors.se
Tel: 0612-800 00