Avfall från fritidshus

Avfall från fritidshuset som inte kan sorteras ut eller återanvändas ska lämnas i eget sopkärl. Du kan slänga avfall i ditt sopkärl under perioden 1 maj till 30 september, därefter görs en sista tömning enligt ordinarie tömningsschema.

Alla fritidshus ska ha sophämtning, antingen genom att ha ett eget sopkärl eller genom att dela exempelvis med en granne. För att dela kärl måste en ansökan fyllas i, använd vår e-tjänst. Länk till annan webbplats.

Förutom dessa alternativ finns det för samfällighetsföreningar möjlighet att dela sopkärl, genom att föreningen abonnerar på sopkärlen. Detta kan vara lämpligt i de områden där vägen inte är lämplig för en sopbil, vilket kan medföra att kärlen står på en uppsamlingsplats vid närmaste farbar väg. Information om detta samt valblankett finns till höger i kolumnen.

Undantag från renhållningen

Tänker du inte använda din fritidsfastighet över huvud taget under det kommande året? Du kan då anmäla det till oss och spara kostnader för renhållning då du inte behöver betala för sophämtning och tömninga av slambrunn när fritidshuset står tomt. Ansökan måste ske senast den 31 mars inför kommande hämtningssäsong.

Den som önskar undantag från renhållningen har 1 januari - 31 mars på sig för att anmäla detta. Den som inte anmält undantaget inom denna period kommer att krävas på avgift för renhållningen.

Enligt 15 kap. 20 a § miljöbalken är kommunen skyldig att borttransportera det avfall som kommunen ansvarar för enligt 15 kap. 20 § miljöbalken.

Enligt Miljöbalken har alla hushåll och fastighetsägare en lagstadgad skyldighet att lämna sitt hushållsavfall till sin kommun för borttransport och behandling.

Lagen finns för att skydda oss och miljön från bland annat ohyra, spridning av sjukdomar och gift.

Det är bara kommunen och av kommunen anlitad entreprenör som har tillstånd att transportera avfall. Du får inte själv köra ditt hushållsavfall från ditt fritidshus till exempelvis ditt sopkärl vid den permanenta bostaden eller till en återvinningscentral. Till återvinningscentral får endast grovsopor transporteras.

Även detta i enlighet med 15 kap. 20 a § miljöbalken där kommunen är skyldig att borttransportera det avfall som kommunen ansvarar för enligt 15 kap. 20 § miljöbalken.

Sista tömningen av sopkärl för säsongen

Du kan slänga avfall i ditt sopkärl under perioden 1 maj till 30 september, därefter görs en sista tömning enligt ordinarie tömningsschema.

Sophämtning vintertid

Om du är i ditt fritidshus under perioden oktober till april och är i behov av sophämtning kan du välja att ha året runt-hämtning av ditt sopkärl. Tidigare har det funnits vinteröppna gemensamma sopkärl på några platser i kommunen, men dessa finns inte kvar.

Hämtavgifter

Hämtning för de nya tvåfackskärlen bkostar 906 kronor för åretrunthämtning och 473 kronor för fritidshushämtning. Kom ihåg att vägen till kärlet måste vara snöröjd och sandad, likaså måste kärlplatsen vara skottad.

Vid extra tömning av sopkärlet (budning) utöver ordinarie tömning debiteras en extra avgift för framkörning om 575 kronor. Önskas tömning inom 72 timmas tillkommer också en avgift på 150 kronor. Du som har fritidhushämtning kan endast begära extra hämtning under säsongen maj-september.

En viktavgift tillkommer vid både ordinarie och budad hämtning.

Skicka e-post till kommun@kramfors.se om du vill beställa året runt hämtning eller en extra tömning.

Latrin från egen fritidshustoalett

Du kan kompostera på fastigheten eller, om du inte vill hantera detta själv, köpa latrinkärl med hämtning. Läs mer på sidan om latrinkärl som du finner du under Relaterade länkar på denna sida.

Kontakt

Allmiljö, entreprenör sophämtning

Telefon 0620-100 20

kramfors@allmiljo.se

Kom in kundtjänst

Telefon 0612-800 00

kommun@kramfors.se

Tekniska avdelningen

Ringvägen 34, vån 4, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
Tekniska avdelningen
872 80 Kramfors

Relaterade länkar

Uppdaterad:

Innehåll på sidan