Seniorhälsa

Fysisk, psykisk och social hälsa är viktigt genom hela livet. De behov och de möjligheter man har för att bibehålla sin hälsa genom hela livet varierar, men det som är viktigt att komma ihåg är att välmåendet är "färskvara" och att det inte kommer av sig självt. Vi behöver själva hitta motivation till att göra saker som får oss att må bra.

Forskning

Aldrig har det forskats så mycket kring seniorers hälsa som det görs idag.
Forskningen visar att vi lever längre och håller oss friska längre än vi gjorde på t.ex. -60 och -70 talet.På 1960-talet fanns det cirka 200 personer i Sverige som kunde fira att de blivit 100 år eller äldre. Nu, fem decennier senare, är det långt över 2 000 personer som lever och är 100 år eller äldre.Om det är tio gånger så många som når sin 100-årsdag i dag jämfört med för 50 år sedan så är det många, många gånger fler som når 80 och 90 år.Dessutom är äldre idag ofta betydligt piggare än vad de var förr.

Faktorer som avgör

Det är många faktorer som avgör hur hälsosamt åldrande man får, det är en kombination av faktorer som interagerar under hela livet.

De viktigaste faktorerna som vi kan påverka själva och som ökar chanserna till ett friskt och hälsosamt åldrande är att vara fysiskt aktiv, inte röka, dricka måttligt med alkohol, inte äta för många kalorier.


Källa: Karolinska Institutet. Hälsa in i det sista Länk till annan webbplats..

Uppdaterad: Sidansvarig: Elisabeth Svanberg

Kontakt

Elisabeth Svanberg
Folkhälsoutvecklare
Tel:
0612-801 92
elisabeth.svanberg@
kramfors.se

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se