Alkohol och droger

Det övergripande målet för Sveriges alkoholpolitik är att främja folkhälsan genom att minska riskbruk av alkohol samt att verka för ett tobaksfritt samhälle fritt från narkotika och doping.

Vi vet idag att bruk av alkohol, narkotika, tobak och dopingpreparat medför skador både fysiskt, medicinskt och socialt. Bruk/riskbruk kan även ses som ett incitament för brott i olika former.

Forskning idag visar att lokala långsiktiga insatser i samverkan mellan kommun och andra organisationer är en viktig del i det drogförebyggande arbetet.

Testa dina alkoholvanor

Alkoholprofilen Länk till annan webbplats.

Alkoholhjälpen Länk till annan webbplats.Telefon 020-84 44 48

Alkoholhjälpen erbjuder stöd via telefon och nätet till personer som funderar över sina egna eller någon annans alkoholvanor. Här erbjuds rådgivande samtal, rådgivning via meddelande, tillgång till självhjälpsmaterial och ett digitalt forum med andra användare. Stödet är kostnadsfritt, anonymt och tillgängligt i hela landet.

IQ Länk till annan webbplats. Ett fristående dotterbolag till Systembolaget som verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol.

Om alkohol och andra droger

CAN Länk till annan webbplats. Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning

FMN Länk till annan webbplats. Föräldraföreningen mot narkotika

IOGT-NTO Länk till annan webbplats. Nykterhetsorganisation

RNS Länk till annan webbplats. Riksförbundet narkotikafritt samhälle

UNF Länk till annan webbplats. Ungdomens nykterhetsförbund

Fakta om tobak

A Non Smoking Generation Länk till annan webbplats.

Sluta-Röka-Linjen Länk till annan webbplats., Telefon 020-84 00 00 – gratis stöd för dig som vill sluta röka eller snusa!

Tobaksfakta Länk till annan webbplats.

Åldersgränser skyddar inte ungdomar från alkoholskador om inte vi vuxna är beredda att följa lagen.

Det är förbjudet att sälja starköl, vin eller sprit till den som är under 20 år. Det är också förbjudet att köpa ut, låna ut eller ge bort starköl, vin eller sprit till ungdomar under 20 år. Tobaksvaror eller folköl får inte säljas till någon som är under 18 år. Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år.

Kommunstyrelsen ansvarar för tillstånd och tillsyn enligt alkohollagen. På delegation från kommunstyrelsen är det handläggare på miljö- och byggavdelningen som utreder och fattar beslut.

Föräldrar har genom sin roll som gränssättare och vuxna förebilder stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster. Det visar den forskning som gjorts på området.

Enkelt att få tag på

Våra ungdomar kommer någon gång under sin tonårstid i kontakt med alkohol, tobak eller narkotika men många unga är i själva verket inte speciellt sugna på att testa. Många ungdomar säger att de är oroliga över att det är så enkelt att få tag på alkohol och andra droger.

Säga nej eller OK?

Det är viktigt att vuxna ger unga en bra grund att stå på för att våga säga nej och även hjälpa dem att formulera argumenten till att säga nej. Men för en förälder är det inte enkelt att mitt i tonårens känslomässiga kaos sätta sig in i sitt barns situation och att på ett framgångsrikt sätt prata om alkohol och droger.

FullKoll.nu och Tonårsparlören

På webbplatsen FullKoll.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får du som tonårsförälder fakta och råd kring hur man kan tänka kring tonåringar och alkohol.

I Tonårsparlören Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på tonarsparloren.se finns ytterligare läsning för dig som är tonårsförälder.

Du spelar roll – fler tips

Som förälder är du den viktigaste personen i ditt barns liv. Det innebär att vad du gör och säger spelar roll. Frågar du så bryr du dig, det vet både du och ditt barn.

  • Tala med ditt barn om tobak, alkohol och andra droger samt sätt upp regler.
  • Bjud inte ungdomar på alkohol hemma och köp inte ut – de dricker mer då.
  • Det händer oftare än man tror att äldre syskon köper ut alkohol till sina minderåriga syskon. Tala om detta hemma.
  • Se till att det finns vuxna närvarande eller tillsyn på fester för ungdomar.
  • Tala med föräldrarna till dina barns kamrater. Ni funderar säkert på samma saker och kan hjälpas åt både att stötta varandra men också era barn.
  • Kontrollera att ditt barn inte skolkar. Skolk visar att något inte är bra i ditt barns tillvaro.

Kontakt

Kom till kundtjänst

Telefon 0612-800 00

kommun@kramfors.se

Kontaktperson

Oscar Wedin, alkoholhandläggare

Tel: 0612-803 65

Relaterade dokument

Uppdaterad:

Innehåll på sidan