Tonårsföräldrars roll

Föräldrar har genom sin roll som gränssättare och vuxna förebilder stora möjligheter att påverka sina barns alkoholdebut och framtida konsumtionsmönster. Det visar den forskning som gjorts på området.

Enkelt att få tag på

Våra ungdomar kommer någon gång under sin tonårstid i kontakt med alkohol, tobak eller narkotika men många unga är i själva verket inte speciellt sugna på att testa. Många ungdomar säger att de är oroliga över att det är så enkelt att få tag på alkohol och andra droger.

Säga nej eller OK?

Det är viktigt att vuxna ger unga en bra grund att stå på för att våga säga nej och även hjälpa dem att formulera argumenten till att säga nej. Men för en förälder är det inte enkelt att mitt i tonårens känslomässiga kaos sätta sig in i sitt barns situation och att på ett framgångsrikt sätt prata om alkohol och droger.

FullKoll.nu och Tonårsparlören

På webbplatsen FullKoll.nu Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. får du som tonårsförälder fakta och råd kring hur man kan tänka kring tonåringar och alkohol.

I Tonårsparlören Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på tonarsparloren.se finns ytterligare läsning för dig som är tonårsförälder.

Du spelar roll – fler tips

Som förälder är du den viktigaste personen i ditt barns liv. Det innebär att vad du gör och säger spelar roll. Frågar du så bryr du dig, det vet både du och ditt barn.

  • Tala med ditt barn om tobak, alkohol och andra droger samt sätt upp regler.
  • Bjud inte ungdomar på alkohol hemma och köp inte ut – de dricker mer då.
  • Det händer oftare än man tror att äldre syskon köper ut alkohol till sina minderåriga syskon. Tala om detta hemma.
  • Se till att det finns vuxna närvarande eller tillsyn på fester för ungdomar.
  • Tala med föräldrarna till dina barns kamrater. Ni funderar säkert på samma saker och kan hjälpas åt både att stötta varandra men också era barn.
  • Kontrollera att ditt barn inte skolkar. Skolk visar att något inte är bra i ditt barns tillvaro.

Uppdaterad: Sidansvarig: Elisabeth Svanberg