Placeholder
02 januari 2023

25 positiva nyheter från 2022

2022 var ett händelserikt år med både negativa och positiva inslag. I vår kommun har det dock hänt många bra, roliga och utvecklande saker. Vi har plockat ut ett antal av dem - varsågod, ha en fin läsning!

En lärare och två elever med studentmössor sitter vid ett bord

Alla avgångselever på Industritekniska programmet har jobb direkt efter studenten

Det är inte första gången som en klass på Industritekniska programmet går ut gymnasiet med full pott vad gäller anställning. Sedan lärlingsutbildningen startade 2014 har det inträffat fyra-fem gånger.

– Ådalsskolan har ett väldigt bra samarbete med det lokala näringslivet, vilket lägger grunden för en bra utbildning, säger läraren Göran Freed.

Alla avgångselever på Industritekniska programmet har jobb direkt efter studenten | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Barnbackens familjecentral firar 20 år

I september firade Barnbacken familjecentral 20 år. Kramfors kommun är väldigt glad över det lyckosamma samarbete som vi har med Region Västernorrland. Viktigast i sammanhanget är dock familjerna. Under de 20 år som gått har tusentals vårdnadshavare och barn fått hjälp av de olika verksamheter som finns på Barnbacken.

Grattis Barnbacken! | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Musik i särklass släpper ny platta - firar med konsert på Parken

Den skiva som egentligen skulle ha sett dagens ljus tidigare men som pandemin stoppade upp är nu ett faktum.

– Vi vill visa hela världen att våra elever duger precis som de är. Att de genom musiken får möjlighet att vara förebilder för andra är stort, riktigt stort!

Musik i särklass släpper ny platta - firar med konsert på Parken | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Satsning för att öka äldres självständighet

Människor ska vara självständiga så länge det går, men samtidigt veta att det finns stöd att få när de personliga resurserna inte räcker till, det är mål för äldreomsorgen. För att hjälpen ska bli rätt erbjuder vi nu alla som ansöker om hemtjänst för första gången att träffa en arbetsterapeut innan beslut tas.

Satsning för att öka äldres självständighet | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Flera olika grönsaker upplagda på ett bord

Maten får bra betyg av våra äldre

Kostavdelningen gjorde en enkät om maten till alla brukare på särskilda boenden och personer inom hemtjänsten som beställer matlådor.

- Resultatet var mycket glädjande för oss och är ett kvitto på att vår mat håller hög kvalité. Vi lagar nästan all mat från grunden och är noga med att använda bra råvaror, säger Emilia Norberg, kostchef på Kramfors kommun.

Maten får bra betyg av våra äldre | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Större delaktighet och mer varierade inköp genom onlinehandel inom äldreomsorgen

Att köpa dagligvaror kan nu göras online och brukaren kan vara med när varorna beställs.

– Tidigare har personalen åkt till butiken och handlat det som står på inköpslistan. Via en surfplatta får nu brukaren chans att titta på sortimentet och vara delaktig innan ordern skickas iväg digital, berättar äldreomsorgschef Inga-Lena Arkeflod.

Större delaktighet och mer varierade inköp genom onlinehandel inom äldreomsorgen | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Entusiaster plogar isbana på Kyrkviken

Promenera, åka skridskor eller spark på Kyrkviken… Gå i land och fika vid någon av grillplatserna… Visst låter det trevligt? Allt är möjligt på grund av 11 entusiaster från Kramfors-Alliansen.

Staffan Östman är en av eldsjälarna som ihärdigt försöker hålla den 2,8 kilometer långa banan fri från snö.

Entusiaster plogar isbana på Kyrkviken | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Kramfors-Alliansen skidstadion med barn och ungdomar som åker skidor

K-A Skidor går mot strömmen - har fått fler aktiva under pandemin

Glädjen är A och O, alla träningar för barngrupperna avslutas alltid med fika och verksamheten har aldrig behövt pausas. Det är tre faktorer som gjort att Kramfors–Alliansens Skidor ökat antalet aktiva under pandemin.

K-A Skidor går mot strömmen - har fått fler aktiva under pandemin | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Kramfors Stadsfest tillbaka

Efter uppehåll på grund av pandemi kunde Kramfors stadsfest 2022 genomföras. Under stadsfesten var kommunens Ungdomstält öppet och bemannades av tjänstepersoner från Kramfors kommun samt representanter för ABF, Svenska kyrkan och Unga Örnar.

Ungdomstältet öppet under hela Kramfors Stadsfest | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Alice är ny samordnare för mötesplatser för unga

En centralt belägen fritidsgård ska skapas i Kramfors, för att erbjuda barn och ungdomar möjligheter till en meningsfull fritid. Alice Nordin, 30, kommer att vara samordningsansvarig för verksamheten och alla fritidsledare.

– Det ska bli väldigt intressant och stimulerande att få vara med och tillsammans med medarbetare och ungdomar bygga upp någonting från grunden, säger Alice.

Alice är ny samordnare för mötesplatser för unga | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Ångermanälven med Sandöbron i bakgrunden

Webbsida om båthamnar, gästbryggor och kajer längs Ångermanälven

Kommunen har tillsammans med bland annat båtklubbar och föreningar skapat en webbplats med information om båthamnar, gästbryggor och kajer längs Ångermanälven, från sträckan Hornöberget till Prästmon.

– Det har saknats den här typen av samlad information för båtägare som vill utforska den fina Ångermanälven och platserna vid den, säger Lars Holmberg, projektledare från Kramfors kommun.

Ny sida ger information om båthamnar, gästbryggor och kajer längs Ångermanälven | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Kramfors är landets tionde bästa friluftskommun

Kramfors kommun har förbättrat sig mest i länet och placerade sig på en tiondeplats i undersökningen Sveriges friluftskommun.

– Fantastiskt roligt! Detta är ett kvitto på att vi lyckats med vårt arbete att utveckla friluftslivet i Kramfors kommun, säger fritidschefen Patrik Asplund.

Kramfors är landets tionde bästa friluftskommun | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Kramfors-Alliansen och SISU samarbetar i ett projekt för föreningsutveckling

Sedan i mitten av september och till hösten 2024 är Elin Söderström anställd av Kramfors–Alliansen och SISU Västernorrland som föreningsutvecklare. ”Jag ska hjälpa till med att locka fler aktiva och ledare till föreningslivet”, säger hon. ”Kommunens föreningar måste vända en negativ trend. Det är viktigt, inte bara för idrotten utan för samhället i stort”.

Kramfors-Alliansen och SISU samarbetar i ett projekt för föreningsutveckling | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

8 personer som fick företagsutmärkelser

Här är alla som fick företagsutmärkelser

Företagarorganisationerna utsåg mottagare av företagsutmärkelser för 2021. Det skedde vid en prisceremoni på First Hotel Kramm. Totalt handlar det om sex utmärkelser och när de delades ut fanns alla 18 nominerade på plats.

Här är alla som fick företagsutmärkelser | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Företagsmässa och folkfest i Kramfors Tennishall

Höga Kusten Företagsmässa 2022, över 90 företagsmontrar – både i Kramfors Tennishall och vid entréområdet på Kramfors IP – och tusentals besökare. 2020 och 2021 fick den ställas in på grund av pandemin.

– Intresset är därför extra stort denna gång, säger Mikael Berggren, näringslivsutvecklare.

Företagsmässa och folkfest i Kramfors Tennishall till helgen | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

6 personer står framför Hola Folkhögskola

Summercamp spelutveckling - gemensam satsning för framtida rekrytering till dataspelsbranschen

Under åtta veckor i somras gavs unga i åldrarna 18-29 år möjlighet att lära sig grunderna i hur ett dataspel utvecklas. Bakom initiativet står Hola Folkhögskola (Region Västernorrland) som samarbetar med Kramfors kommun, Arbetsförmedlingen och Samordningsförbundet. Målet med Summercamp är att bryta utanförskap och skapa utbildnings- och arbetstillfällen för unga vuxna i Kramfors med omnejd.

Summercamp spelutveckling - gemensam satsning för framtida rekrytering till dataspelsbranschen | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Kramfors klättrar på rankingen av företagsklimat i landets kommuner

Kramfors kommun klättar från plats 148 till 138 i organisationen Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Placeringen är Kramfors bästa sedan rankingen startade 2001.

Kramfors klättrar på rankingen av företagsklimat i landets kommuner | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Prins Nicholas med sina föräldrar och en kvinna från Naturum

Prins Nicolas invigde sin upptäckarpark vid Skuleberget

Prins Nicolas fick äntligen chansen att besöka sitt hertigdöme Ångermanland och kunde inviga den lekplats vid Naturum han fick i dopgåva. Kramfors kommun fanns på plats i form av Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

Prins Nicolas invigde sin upptäckarpark vid Skuleberget | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Tillväxtverket uppmärksammar kommunens arbetsmodell för Ungdomsanställningar

Sedan 2020 har Kramfors kommun – genom projektet Framtid Kramfors – valt att satsa på ungdomar som är inskrivna inom kommunalt aktivitetsansvar (KAA). Det vill säga ungdomar mellan 16 och 20 år och som inte påbörjat eller fullföljt gymnasiestudier. Det har varit framgångsrikt och Tillväxtverket har nu uppmärksammat Kramfors kommuns arbetsmodell.

Tillväxtverket uppmärksammar kommunens arbetsmodell för Ungdomsanställningar | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Bäst Tillväxt i Västernorrland för andra året i följd

Kramfors kommun får för andra året i följd utmärkelsen Bäst Tillväxt i Västernorrland av kreditupplysningsföretaget Syna. "Det är naturligtvis enormt glädjande att vi får utmärkelsen igen. Det om något visar att vi har många duktiga företagare i Kramfors och att vi som kommun har ett gott näringslivsklimat", säger Susanne Königson, tillväxt– och näringslivschef.

Kramfors får utmärkelsen Bäst Tillväxt i Västernorrland för andra året i följd | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Ny projekttjänst för att förebygga självmord

Psykisk ohälsa är ett stort samhällsproblem och i alltför många fall leder den till att drabbade inte orkar leva. Varje år tar nästan 1 500 människor sina liv. En projekttjänst har inrättats, som processledare och samordnare för suicidprevention i kommunen.

Ny projekttjänst för att förebygga självmord | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Guldpaljetter regnar över ungdomar som står på träpallar

Ungdomarnas motorgård invigd

Efter drygt två år av planering och slit var det äntligen dags för invigning av den nya motorgården på Vallen. Över 100 personer var på plats för att titta runt i lokalerna och prata med ungdomarna som var oerhört stolta och glada över sitt arbete med motorgården.

Ungdomarnas motorgård invigd | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Kramfors kommun stärker hållbarhetsarbetet med Glokala Sverige

Glokala Sverige har antagit 19 nya kommuner och en region som kommer att vara med i projektet från och med 2022. Kramfors kommun är en av dem.

– Det känns positivt att ha tillgång till en plattform med fördjupad kunskap och erfarenhet kring Agenda 2030. Vi har påbörjat hållbarhetsarbetet och med detta projekt får vi en extra skjuts att utveckla Agenda 2030 på lokal nivå. Vi ska bidra till att de globala målen nås, säger Malin Svanholm (S) kommunstyrelsens ordförande.

Kramfors kommun stärker hållbarhetsarbetet med Glokala Sverige | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Nattis blir kvar

Nattis, det vill säga barnomsorg på obekväm arbetstid, har varit uppe på den politiska agendan för beslut vid ett flertal tillfällen. Trots tidigare fattat beslut om nedläggning slog bildningsnämnden i onsdags igenom att Nattis blir kvar.

– Vi vill vara en bra kommun för barn och barnfamiljer. Då är Nattis en viktig pusselbit, säger bildningsförvaltningens ordförande Thomas Näsholm (S).

Nattis blir kvar | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

3,5 miljoner kronor till orts- och samhällsutvecklingsmedel på två år

2021 och 2022 har Kramfors kommun satsat 3,5 miljoner kronor på samhälls- och ortsutveckling. Den största delen av medlen har fördelats till föreningar runt om i kommunen, genom projektansökningar.

– Vi är stolta över detta och glada över vad det bidragit till. Under 2023 kommer ytterligare 2 miljoner kronor att riktas till utvecklingsprojekt, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

3,5 miljoner kronor till orts- och samhällsutvecklingsmedel på två år | Kramfors kommun Länk till annan webbplats.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Jeanette Rönnberg

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se