Hushållsavfall

Restavfall

Brännbart hushållsavfall slänger du i en soppåse i din soptunna hemma. Förpackningar ska sorteras ut för materialåtervinning. Matavfallet kan du även ta hand om själv och få fin jord att lägga på dina rabatter. Hur du gör samt anmälningsblankett hittar du på sidan om Kompost och Bokashi som du hittar i menyn för Relaterade länkar på denna sida.

Exempel på brännbart hushållsavfall är blöjor, tops, tuggummi, fimpar, plastleksaker (ej med batteri eller som har sladd att sätta i eluttaget), kläder och diskborstar.

Tänk på att förpackningar, elektronikavfall och farligt avfall absolut inte hör hemma i sopkärlet. Sådant som av misstag hamnar bland det brännbara hushållsavfallet kan vara batterier, mediciner, förpackningar, lampor och trasigt porslin.

Så hanteras hushållsavfall enligt avfallstrappan

Avfallstrappan visar hur avfall bäst ska hanteras ur miljösynpunkt. Du kan läsa mer om Avfallstrappan i menyn för Relaterade länkar på den här sidan.

Energiutvinning ur hushållsavfall

Idag sker ingen materialåtervinning av det avfall du slänger i soptunnan hemma. Allt avfall du slänger i soptunnan i Kramfors förbränns vid Korstaverket i Sundsvall och blir till el och värme genom energiutvinning.
Energiutvinning är placerat näst längst ner i Avfallstrappan och därmed är det också det näst sämsta alternativet ur miljösynpunkt. Var därför noga med att sortera ut de förpackningsmaterial som finns och var kreativ och observant i köket för att minska mängden matavfall. Du kan läsa mer om hur du minskar mängden matsvinn via länk i menyn för Relaterade länkar.

Uppdaterad: Sidansvarig: Anna Karlström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Tekniska avdelningen
Ringvägen 34, vån 4, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Annamaria Berglund
annamaria.berglund@kramfors.se
Tel: 0612-800 00