Matavfall
Matavfall utgörs av det som blir över när du lagar mat och det som ligger kvar på tallriken när du ätit klart.
Exempel på matavfall är skal, mindre ben, fiskrens, kaffesump och tepåsar.
Matavfall ska alltid först slängas i en matavfallspåse som är godkänd för ändamålet. Dessa påsar finns att hämta på alla matbutiker i Kramfors kommun. Matavfallspåsen rullas sedan ihop och slängs i bruna tunnan eller i tvåfackskärlet beroende på vad du har för sopkärl.
Tänk på att det aldrig får slängas någon form av plast eller bioplast i eller tillsammans med matavfallet.
Tips för att motverka fastfrusna matavfallspåsar
- Använd infrysningshyllan - Låt påsen stå kvar till dess att du kommer ut med nästa påse.
- Fyll påsarna max till nivåstrecket på insidan -Se till att påsen går att försluta och är fortsatt försluten även inuti sopkärlet.
- Låt matavfallet rinna av i vasken - Ett torrt matavfall minskar risken för fastfrysning.
- Skala direkt ner i påsen – På så sätt slipper avfallet bli blött.
- Preparera botten - Lägg lite riven äggkartong eller tidningspapper i botten av matavfallspåsen och varva avfallet med hushållspapper från serveringen. Det suger upp vätan.
- Skaka om kärlet regelbundet – Ge kärlet en liten skakning när du går förbi, så lossnar eventuellt fastfrusna påsar.
- Rör runt innan tömning – Misstänker du att innehållet i kärlet frusit fast kan du med fördel röra runt med ett kvastskaft eller liknande bland påsarna innan sophämtning för att få dem att lossna.
- Lyft ner påsar från fryshyllan – Glöm inte att ta ner eventuell matavfallspåse som står på fryshyllan innan tömning.
- Dubbla påsar - Om du har mycket blött matavfall kan du använda dubbla matavfallspåsar när du väl bär ut påsen. Gör detta mycket sparsamt, pappret i påsen håller trots att det är blött
Flytande matfett
Flytande matfett räknas också som ett matavfall och det ska hällas i en behållare (exempelvis PET-flaska eller tom mjölkkartong med skruvkork) för att sedan lämnas till anvisad plats på återvinningscentralen.
Uppdaterad: